ANC prvič v zgodovini ne bo mogel vladati sam. Foto: EPA
ANC prvič v zgodovini ne bo mogel vladati sam. Foto: EPA

V zadnjih 30 letih, od konca apartheida in vzpostavitve demokracije, je stranka ANC na vsakih volitvah dobila absolutno večino in sama vodila najmočnejše gospodarstvo na afriški celini. Izguba absolutne večine pa pomeni, da bo morala ANC, ki jo je nekdaj vodil borec proti apartheidu Nelson Mandela, za vodenje države prvič v zgodovini oblikovati koalicijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po začasnih delnih rezultatih je gospodarsko liberalno Demokratično zavezništvo (DA) doseglo 21,71 odstotka, stranka uMkhonto we Sizwe (MK), ki jo je šele pred pol leta ustanovil nekdanji predsednik države Jacob Zuma, pa 14,84 odstotka glasov. Z 9,37 odstotka sledi stranka Borci za gospodarsko svobodo (EFF) izobčenca iz ANC Juliusa Maleme.

Politični komentatorji zgodovinsko izgubo moči ANC med drugim pripisujejo ponovni vzpostavitvi stranke MK.

Novoizvoljeni 400-članski južnoafriški parlament mora v 14 dneh po objavi končnih izidov oblikovati vlado in izvoliti predsednika države. Položaj od leta 2018 zaseda Cyril Ramaphosa, potem ko je bil Zuma prisiljen odstopiti zaradi obtožb o korupciji.

Južna Afrika z 61 milijoni prebivalcev se sooča z gospodarskimi težavami, množično brezposelnostjo, rednimi izpadi električne energije ter visoko stopnjo kriminala in korupcije.

Afriški nacionalni kongres bo moral prvič oblikovati koalicijo