Weah je nenehno tarča kritik zaradi pogostih obiskov v tujini. Foto: EPA
Weah je nenehno tarča kritik zaradi pogostih obiskov v tujini. Foto: EPA

V enem od predmestij prestolnice Monrovie je bil v soboto protest, na katerem se zbralo več kot tisoč privržencev opozicije, ki je organizirala proteste. K protestom je pozvala koalicija štirih največjih liberijskih opozicijskih strank, a so zaradi medsebojnih razprtij tri od njih odpovedale udeležbo svojih podpornikov.

Protesta so se tako udeležili le privrženci opozicijskega Alternativnega nacionalnega kongresa (ANC), ki so nosili majice s podobo vodje Alexandra Cummingsa.

Liberija je bila med petletnim predsedovanjem nekdanjega nogometnega zvezdnika že občasno priča velikim protestom, a jeza med prebivalci zdaj narašča zaradi vse višjih cen hrane in goriva, kar je posledica šibkega okrevanja po pandemiji covida-19 in letos še ruske vojne v Ukrajini. Poleg tega Liberijci čutijo pomanjkanje nekaterih izdelkov in zdravil.

Po podatkih Svetovnega programa za hrano (WFP) 64 odstotkov prebivalcev živi pod pragom revščine, od tega pa celo 1,3 milijona v hudi revščini.

"Vlada ni sposobna ustvariti delovnih mest, predsednik pa je zapustil svoje ljudi. Od te vlade smo veliko pričakovali, vendar nas je razočarala," je na sobotnem shodu dejal eden od protestnikov Prince Barclay.

Sin igra za ameriško reprezentanco

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Weah je iz države odpotoval konec oktobra in opravil nekaj državniških obiskov ter se udeležil podnebne konference v Egiptu, preden se je odpravil na svetovno nogometno prvenstvo v Katarju, kjer je spremljal tekme ameriške reprezentance, za katero igra njegov Timothy Weah, ki je bil rojen v Liberiji, a je odraščal v ZDA.

Vmes je predsednik prejšnji teden obiskal tudi ZDA, kjer se je udeležil afriško-ameriškega vrha, v domovino pa naj bi se vrnil v ponedeljek.

Weah je eden največjih afriških nogometnih zvezdnikov in edini afriški dobitnik zlate žoge, nagrade za najboljšega nogometaša, ki jo je prejel leta 1995. V času svoje 18-letne nogometne kariere je igral za klube v Franciji, Veliki Britaniji in Italiji.

Prihodnje leto Weaha čakajo predsedniške volitve, na katerih bo njegov največji izzivalec vodja ANC-ja Cummings.