Suša je uničila pridelke in povzročila izjemno velik pogin živine. Foto: EPA
Suša je uničila pridelke in povzročila izjemno velik pogin živine. Foto: EPA

Regija po treh neuspešnih deževnih sezonah doživlja najbolj sušno obdobje po letu 1981, sporočajo iz Združenih narodov.

"Razmere zahtevajo takojšnje humanitarno ukrepanje", da se ne bi ponovila kriza, kakršna je bila v Somaliji leta 2011, ko je med dolgotrajno sušo zaradi lakote umrlo 250.000 ljudi, je opozoril regionalni direktor WFP-ja v Vzhodni Afriki Michael Dunford.

Suša je uničila pridelke in povzročila "nenormalno" velik pogin živine. Številne podeželske družine, ki se preživljajo s pašništvom in kmetovanjem, so zato že morale zapustiti svoje domove.

"Primanjkuje tudi vodnih virov in pašnikov, vzporedno pa so vse glasnejše napovedi, da bodo v prihodnjih mesecih podpovprečne padavine samo še poglobile nesrečo," napoveduje Dunford.

V WFP-ju ocenjujejo, da bi potrebovali 327 milijonov ameriških dolarjev za nujne potrebe v naslednjih šestih mesecih in za podporo pastirskim skupnostim, da postanejo bolj odporne proti podnebnim spremembam.

Pomoč v hrani se deli na sušnem območju Kenije, Etiopije in Somalije. Na tem območju je stopnja podhranjenosti najvišja in je tako v prvem četrtletju letošnjega leta lakota ogrozila približno 13 milijonov ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere še posebej težke za otroke in družine

Medtem Agencija ZN-a za otroke Unicef ocenjuje, da bo v naslednjih šestih mesecih v omenjenih treh državah in Eritreji do 20 milijonov potrebovalo pomoč v vodi in hrani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Razmere so še posebej težke za otroke in družine, opozarjajo.

Akutna podhranjenost grozi skoraj 5,5 milijona otrokom v teh štirih državah, 1,4 milijona pa jim grozi še hujša podhranjenost, ki lahko vodi v smrt.

Ob tem Unicef opozarja, da bi se lahko to število povečalo za 50 odstotkov, če ne bo dežja v naslednjih teh mesecih.