Isabel dos Santos se je šolala v Veliki Britaniji in večino časa preživi na Otoku. Foto: Reuters
Isabel dos Santos se je šolala v Veliki Britaniji in večino časa preživi na Otoku. Foto: Reuters

Isabel dos Santos je dobila dostop do dobičkonosnih poslov na področju zemljišč, nafte, diamantov in telekomunikacij, ko je bil njen oče Jose Eduardo dos Santos predsednik Angole, afriške države, bogate z naravnimi viri.

Dokumenti, ki so že pridobili oznako "Luanda Leaks", razkrivajo, kako so oblasti dos Santosovi in njenemu soprogu omogočile kupovanje državnega premoženja v vrsti sumljivih poslov.

Njen oče Jose Eduardo dos Santos je Angoli vladal 38 let. Foto: EPA
Njen oče Jose Eduardo dos Santos je Angoli vladal 38 let. Foto: EPA

Dos Santosova, katere premoženje ocenjujejo na okoli 2 milijardi dolarjev, vse obtožbe zavrača kot lažne in "politično motiviran lov na čarovnice" aktualne angolske vlade.

Hčerka nekdanjega predsednika živi v Veliki Britaniji, kjer ima v središču Londona v lasti vrsto dragih nepremičnin. Dos Santosovo angolske oblasti že preiskujejo zaradi korupcije, njeno angolsko premoženje pa so zamrznili.

BBC se je prek afriške platforme žvižgačev in mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) zdaj dokopal do več kot 700.000 dokumentov o poslovnem imperiju 46-letne milijarderke. Dokumenti razkrivajo, kako je Dos Santosova izkoriščala svojo državo na račun običajnih Angolcev.

"Vsakič, ko se pojavi na naslovnici kakšne glamurozne svetovne revije, vsakič, ko gosti eno svojih razkošnih zabav na jugu Francije, s tem tepta interese in želje državljanov Angole," je povedal Andrew Feinstein, vodja protikorupcijske organizacije Corruption Watch.

Naftni posli

Eden bolj sumljivih poslov je bil izveden iz Londona prek britanske podružnice angolske državne naftne družbe Sonangol. Dos Santosova je bila postavljena na čelo Sonangola leta 2016 s predsedniškim odlokom njenega očeta, ki je Angoli vladal 38 let.

Obogatela je tudi z diamantnimi posli. Foto: EPA
Obogatela je tudi z diamantnimi posli. Foto: EPA

A ko se je Dos Santos septembra leta 2017 upokojil, je položaj njegove hčerke postal negotov, čeprav je sam izbral svojega naslednika iz iste stranke, aktualnega predsednika Joaa Lourença. Dos Santosova je bila odpuščena dva meseca pozneje. Mnoge Angolce je Lourençova poteza močno presenetila.

Dokumenti razkrivajo, da je Dos Santosova ob odhodu iz Sonangola odobrila za 58 milijonov dolarjev sumljivih plačil dubajski družbi za svetovanje, imenovani Matter Business Solutions.

Kot trdi, nima pri družbi nobenih finančnih interesov, a dokumenti kažejo, da je družbo vodil njen poslovni upravitelj, v lasti pa jo je imel njen prijatelj. In Matter je na dan, ko je bila Dos Santosova odpuščena, izdal Sonangolovi londonski podružnici več kot 50 računov.

S soprogom, kongovskim zbirateljem umetnin Sindiko Dokolom. Foto: EPA
S soprogom, kongovskim zbirateljem umetnin Sindiko Dokolom. Foto: EPA

Odvetniki Dos Santosove se branijo, da so bila vsa njena dejanja v povezavi s plačili Matterja popolnoma zakonita in da je plačila avtorizirala, preden je bila odpuščena.

ICIJ in BBC pa razkrivata tudi nove podrobnosti poslov, s katerimi je Dos Santosova obogatela. Večji del njenega premoženja temelji na njenem deležu v portugalski energetski družbi Galp, ki jo je eno njenih podjetij kupilo od Sonangola leta 2006.

Dokumenti razkrivajo, da je podjetje moralo vnaprej plačati zgolj 15 odstotkov cene, ostalih 63 milijonov evrov pa so spremenili v posojilo Sonangola z nizkimi obrestmi. Po dogovoru ji nadaljnjih 11 let ni bilo treba odplačati svojega dolga Angolcev. Njen delež v Galpu je danes vreden več kot 750 milijonov evrov.

Diamantni posli

Podobna zgodba je z diamantno industrijo. Soprog Dos Santosove, zbiratelj umetnin in poslovnež iz DR Kongo Sindika Dokolo, je leta 2012 podpisal enostranski dogovor z angolsko državno diamantno družbo Sodiam.

Dos Santosova ima v osrednjem Londonu v lasti vrsto prestižnih nepremičnin. Foto: Reuters
Dos Santosova ima v osrednjem Londonu v lasti vrsto prestižnih nepremičnin. Foto: Reuters

Na papirju naj bi bili enakovredni partnerji pri kupovanju deleža švicarske prestižne draguljarne De Grisogono. A je posel v resnici financiralo državno podjetje – Sodiam je vložil 79 milijonov dolarjev, Dokolo pa le 4 milijone, ob tem pa ga je Sodiam še nagradil s 5 milijoni za posredovanje pri poslu.

Dokumenti razkrivajo še, kako si je Sodiam ves denar izposodil od zasebne banke, v kateri je Dos Santosova največji delničar. Sodiam mora banki plačati 9-odstotne obresti, posojilo pa je s predsedniškim odlokom odobril Jose Eduardo dos Santos.

Bravo da Rosa, novi izvršni direktor Sodiama, je za BBC povedal, da državljani Angole iz vsega tega posla niso dobili povrnjenega niti dolarja. "Na koncu, ko bomo odplačali to posojilo, bo Sodiam izgubil več kot 200 milijonov dolarjev."

Nekdanji predsednik je ob tem soprogu Dos Santosove omogočil še nakup nekaj angolskih surovih diamantov.