Ladislas Ntaganzwa je bil zaradi organizacije napadov v mestu Nyakizu na jugu države, v katerih je bilo ubitih 25.000 Tutsijev, eden najbolj iskanih obtožencev za genocid v Ruandi. Foto: AP
Ladislas Ntaganzwa je bil zaradi organizacije napadov v mestu Nyakizu na jugu države, v katerih je bilo ubitih 25.000 Tutsijev, eden najbolj iskanih obtožencev za genocid v Ruandi. Foto: AP

Ntaganzwo so po 21 letih na begu leta 2015 prijeli v DR Kongo. Takrat je bil eden najbolj iskanih obtožencev za genocid v Ruandi, v katerem je bilo leta 1994 v stotih dneh brutalnega nasilja skrajnih Hutujcev ubitih okoli 800.000 ljudi, večinoma Tutsijev in tudi zmernih Hutujcev.

Sodišče ga je spoznalo za krivega genocida ter iztrebljanja in posilstev kot zločinov proti človečnosti. Sodišče je ugotovilo, da je osebno vodil vrsto pokolov tutsijskih civilistov, tudi v cerkvi, v katero se je zateklo več tisoč ljudi.

Na sodbo se bodo pritožili

Obtožnica Mednarodnega sodišča za Ruando je zdaj 58-letnega Ntaganzwo bremenila organizacije in sodelovanja v pokolih več tisoč Tutsijev in organizacije množičnih posilstev. Njegov odvetnik Alexis Musonera je za AFP povedal, da se bodo na sodbo pritožili.

Ntaganzwa je tretji obtoženec za genocid v Ruandi, ki mu sodijo v Ruandi, potem ko je Mednarodno sodišče za Ruando s sedežem v Tanzaniji leta 2015 prenehalo delovati. Mehanizem za mednarodna kazenska sodišča (MICT) v Haagu zdaj vodi preostale primere, ima pa tudi "podružnico" v tanzanijski Arushi.

Nekdanji obrambni minister mrtev že 20 let

Do obsodbe je prišlo skoraj dva tedna po tem, ko so v Franciji po 25 letih na begu prijeli še enega najbolj iskanega obtoženca Feliciena Kabugo, ki je znan kot "financer" genocida v Ruandi. Sodnik v Haagu je odločil, da mu bodo sodili na sodišču v Arushi, ko bo omogočeno potovanje v času pandemije novega koronavirusa. Minuli teden pa je MICT sporočil, da je še en obtoženec, nekdanji obrambni minister Augustin Bizimana, mrtev že 20 let.