Frančišek je prvi papež, ki je obiskal DR Kongo po papežu Janezu Pavlu II. leta 1985, ko se je država imenovala Zair. Foto: Reuters
Frančišek je prvi papež, ki je obiskal DR Kongo po papežu Janezu Pavlu II. leta 1985, ko se je država imenovala Zair. Foto: Reuters

Na poti od mednarodnega letališča N'djili do prestolnice Kinšasa je papeža pozdravila navdušena množica ljudi, kar je bila po poročanju Reutersa ena izmed najživahnejših dobrodošlic za Frančiška na njegovih dozdajšnjih obiskih v tujini.

Po prihodu v predsedniško palačo je papež nagovoril predsednika Felixa Tshisekedija in visoke goste ter v govoru obsodil človeka nevredne grozovite oblike izkoriščanja v DR Kongu, ki je ena najbogatejših držav z naravnimi viri, a ti niso prinesli blaginje prebivalcem, temveč vojne, razseljevanja in lakoto.

"Tragedija je, da te dežele in na splošno celotna afriška celina še naprej trpijo zaradi različnih oblik izkoriščanja," je dejal. "Strup pohlepa je njene diamante prelil s krvjo," je dejal in pri tem mislil zlasti na Kongo. "Roke stran od Demokratične republike Kongo! Roke stran od Afrike! Nehajte dušiti Afriko. To ni rudnik, ki ga je treba izprazniti, ali teren, ki ga je treba izropati," je bil odločen papež.

DR Kongo se ponaša z nekaterimi najbogatejšimi nahajališči diamantov, zlata, bakra, kobalta, kositra, tantala in litija na svetu, vendar je pehanje za temi viri do zdaj le podžgalo konflikte med različnimi milicami, vladnimi enotami in tujimi vojskami. Rudarjenje v drugi največji afriški državi je povezano tudi z nečloveškim izkoriščanjem delavcev, vključno z otroki, in degradacijo okolja.

"Človek ima občutek, da se je mednarodna skupnost praktično sprijaznila z nasiljem, ki ga pogoltne (DR Kongo). Ne smemo se navaditi na prelivanje krvi, ki že desetletja zaznamuje to državo in je povzročilo na milijone smrtnih žrtev," je dejal Frančišek.

"Medtem ko je mednarodna skupnost ostala pasivna in molčeča, je bilo grozljivo ubitih več kot 10 milijonov ljudi," je dejal kongovski predsednik.

Papež v DR Kongu obsodil plenjenje Afrike
Papeža je ob poti do letališča do predsedniške palače spremljala množica ljudi. Foto: Reuters
Papeža je ob poti do letališča do predsedniške palače spremljala množica ljudi. Foto: Reuters

Papež se ni postavil na nobeno stran

V zadnjem času je nemirni vzhod države znova prizorišče stopnjevanja nasilja, ki ima korenine še v genocidu v sosednji Ruandi leta 1994. Kinšasa obtožuje Ruando podpore uporniški skupini M23, ki jo pretežno sestavljajo Tutsiji in je v zadnjem letu prešla v ofenzivo, v kateri je zasedla številna območja, od koder se je razselilo več sto tisoč ljudi.

Ruanda vse obtožbe zanika in po drugi strani kongovske oblasti obtožuje sodelovanja s hutujsko uporniško skupino FDLR, v kateri so po navedbah Kigalija tudi odgovorni za genocid Hutujcev nad Tutsiji pred skoraj tremi desetletji.

"Poleg oboroženih milic so tu še tuje sile, ki v želji po rudninah na naših tleh z neposredno in strahopetno podporo naše sosede Ruande izvajajo kruta grozodejstva," je dejal predsednik Tshisekedi, ki je govoril tik pred papežem in si z njim delil oder. Papež v svojem nagovoru ni omenil Ruande in se v sporu ni postavil na nobeno stran.

Posredniška vloga Cerkve

Zaradi spopadov in nasilja je po ocenah Združenih narodov v DR Kongu razseljenih skoraj šest milijonov ljudi, medtem ko jih 26 milijonov trpi za lakoto.

Ključno vlogo pri spodbujanju demokracije v državi ima tamkajšnja Katoliška cerkev, ki skrbi za številne zdravstvene in izobraževalne ustanove, pogosto pa je tudi posrednik v političnih sporih. V 90-milijonski državi se sicer za pripadnike Rimskokatoliške cerkve razglaša približno polovica prebivalstva.

Papež je potovanje v Afriki najprej načrtoval za lanski julij, a je moral pot preložiti, ker se mu je znova pojavila kronična bolezen kolena. Sprva je tudi načrtoval obisk v Gomi v vzhodnem Kongu, vendar je bil ta postanek odpovedan zaradi ponovnega izbruha spopadov med uporniki M23 in vladnimi enotami.

V sredo bo Frančišek maševal na letališču v Kinšasi in se srečal z žrtvami nasilja z vzhoda. V DR Kongu bo papež ostal do petka, ko bo odletel v Južni Sudan, ki se prav tako že dolga leta spopada s konflikti in revščino.

Papeža bosta na tem delu potovanja spremljala canterburyjski nadškof, vodja svetovne anglikanske skupnosti in moderator Škotske cerkve. Verski voditelji so ta skupni obisk označili kot "romanje miru".