Gvinejski zaliv velja za eno najnevarnejših plovnih območij. Lani je bilo na tem območju ugrabljenih 130 mornarjev. Foto: EPA
Gvinejski zaliv velja za eno najnevarnejših plovnih območij. Lani je bilo na tem območju ugrabljenih 130 mornarjev. Foto: EPA

Ladjo Mozart, ki pluje pod liberijsko zastavo, so pirati napadli okoli 185 kilometrov severovzhodno od otoka Sao Tome v Gvinejskem zalivu. Običajno pirati napade izvajajo bliže obali, poroča Reuters.

V napadu so oboroženi moški ugrabili 15 mornarjev iz Turčije in ubili mornarja iz Azerbajdžana. Na krovu so pustili samo tri mornarje.

Četrti kapitan Furkan Yaren, ki je prevzel poveljstvo na ladji, je sporočil, da so pirati pretepli člane posadke. Dva od treh preostalih na krovu sta ranjena. Yaren je še sporočil, da so napadalci uničili vse navigacijske sisteme, deluje le še radar, pri čemer plujejo bolj ali manj na pamet.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da je ladja medtem že priplula do pristanišča Port Gentil v Gabonu. Ladja je bila sicer na poti iz nigerijske prestolnice Lagos proti Cape Townu v Južni Afriki.

Prva poročila kažejo, da je šlo za nasilen in dobro usklajen napad oboroženih piratov, ki so se vkrcali na turško tovorno ladjo in vdrli v t. i. varnostno citadelo, posebno sobo, kamor se mornarji zatečejo v primeru napada. Pri tem naj bi po nekaterih navedbah uporabili tudi razstrelivo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dvakrat govoril s kapitanom Yarenom, je sporočilo turško predsedstvo. Dodali so, da je Erdogan izdal ukaz za vrnitev ugrabljene posadke. Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je za turško televizijo NTV povedal, da so v stikih z vsemi sosednjimi državami glede turških mornarjev. "Banditi, pirati, ki so ugrabili naše državljane, se nam še niso javili. Ti pirati pa bodo morali enkrat vzpostaviti stik, da bi nam sporočili svoje zahteve," je povedal.

Lani v Gvinejskem zalivu ugrabljenih 130 mornarjev

Pirati so lani v Gvinejskem zalivu izvedli 22 napadov, v katerih so ugrabili 130 mornarjev.
Glede na podatke Mednarodnega pomorskega urada je bilo lani skupno 195 piratskih napadov, 33 več kot leta 2019. Ugrabljenih je bilo 135 mornarjev, od tega kar 130 v Gvinejskem zalivu, ki zaradi napadov velja za eno najnevarnejših plovnih območij na svetu.

Napad na ladjo Mozart bi lahko sprožil več mednarodnega pritiska na Nigerijo, naj zaščiti mornarje v svojih vodah. "To, da je nekdo umrl, število ugrabljenih mornarjev in očitno tudi uporaba razstreliva pri vdoru v varnostno citadelo pomeni, da gre morda za pomemben mejnik. Napad je bil precej prefinjen," je za Reuters dejal David Johnson iz britanske varnostne organizacije EOS Risk Group.