Foto: EPA
Foto: EPA

"Obe državi pozivamo, naj zagotovita učinkovito in neodvisno preiskavo, ki bo prvi korak pri ugotavljanju okoliščin smrti in poškodb," je novinarjem v Ženevi dejala tiskovna predstavnica urada ZN-a za pravice Ravina Shamdasani.

Tudi tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa Stephane Dujarric je opozoril, da sta obe državi uporabili čezmerno silo, kar je po njegovih besedah nesprejemljivo in bo treba preiskati. Pri tem je ponovno poudaril, da se morajo spoštovati človekove pravice prebežnikov, čeprav smo pogosto priča njihovemu kršenju na obeh straneh meje.

Varnostni svet ZN-a se bo danes na zahtevo Kenije sestal za zaprtimi vrati in razpravljal o incidentu. Špansko tožilstvo pa je v torek sprožilo preiskavo dogodkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tragedija se je zgodila v petek, ko je približno 2000 prebežnikov, večinoma iz podsaharske Afrike, poskušalo prebiti ograjo in iz Maroka vstopiti v majhno špansko enklavo Melillo.

Maroške oblasti so sporočile, da so nekateri padli, ko so se poskušali prebiti čez ograjo, in sprva navedle 18 smrtnih žrtev, a se je pozneje število povečalo na 23. Po njihovih podatkih je bilo ranjenih tudi 140 maroških policistov.

"To je največje potrjeno število smrtnih žrtev med migranti, ki so poskušali prečkati pot iz Maroka v Evropo prek španskih enklav Melilla in Ceuta, v enem samem incidentu v več letih," je dejala Ravina Shamdasani.

Maroko je medtem sosednjo Alžirijo obtožil ohlapnega nadzora njune skupne meje. Do poskusa vstopa v špansko enklavo je namreč prišlo, potem ko sta Madrid in Rabat marca nekoliko otoplila diplomatske odnose po skoraj leto dni trajajoči krizi, povezani z ozemljem Zahodne Sahare.

Gre za nekdanjo špansko kolonijo ob Atlantskem oceanu, ki jo je v sedemdesetih letih 20. stoletja po umiku Španije zasedel Maroko in tja začel naseljevati svoje državljane, Zahodnosaharci pa od konca vojne leta 1991 zahtevajo referendum o neodvisnosti od Maroka, česar ta država ne dopusti.