Dolgoletni ruandski predsednik Paul Kagame na spominski slovesnosti. Foto: Reuters
Dolgoletni ruandski predsednik Paul Kagame na spominski slovesnosti. Foto: Reuters

Tragedija iz Ruande je po njegovih besedah opomin, da lahko delitve in ekstremizem brez ukrepanja privedejo do genocida.

"Ruanda se je popolnoma ponižala zaradi razsežnosti naše izgube. Lekcije, ki smo se jih naučili, so zapisane v krvi," je dejal Kagame v Kigaliju na slovesnosti v spomin na 100-dnevni pokol, v katerem je umrlo 800.000 ljudi, večinoma Tutsijev, pa tudi zmernih Hutujcev.

"Mednarodna skupnost je bila tista, ki je vse nas pustila na cedilu, bodisi zaradi zaničevanja bodisi zaradi strahopetnosti," je dejal pred udeleženci spominske slovesnosti. Med njimi so bili tisti, ki so preživeli genocid, več voditeljev afriških držav ter nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton. Ta je genocid označil za največji neuspeh svoje administracije.

Clinton je genocid v Ruandi označil za največji neuspeh svoje administracije. Foto: Reuters
Clinton je genocid v Ruandi označil za največji neuspeh svoje administracije. Foto: Reuters

Tragedija iz Ruande je po besedah predsednika Kagameja opomin, da lahko delitve in ekstremizem brez ukrepanja privedejo do genocida. "V Ruandi si ne moremo privoščiti, da bi bili brezbrižni do korenin genocida. Vedno bomo pozorni, tudi če bomo pri tem sami," je dejal.

Poklonil se je tudi preživelim žrtvam genocida, ki so zbrale moč za spravo. "Hvaležni smo za to, kar je Ruanda postala," je dejal. Država zdaj velja za državo v vzponu in vse bolj gospodarsko uspešno.

Predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki Mahamat pa je v Kigaliju poudaril, da nihče, niti Afriška unija, ne more biti oproščen krivde zaradi svojega neukrepanja. "Imejmo pogum, da to priznamo in prevzamemo odgovornost," je dejal.

Sorodna novica Ena najtemnejših zgodb 20. stoletja – 30 let od genocida v Ruandi

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je objavil videosporočilo, v katerem je dejal, da vztraja pri svojih pripombah iz maja 2021, ko je priznal vlogo Francije pri genocidu in njeno neupoštevanje opozoril o grozečih pokolih, vendar se ni uradno opravičil. "Vsi smo zapustili na stotisoče žrtev za zaprtimi vrati pekla," je poudaril. Francoska vlada je bila v času genocida podpornica ruandskega režima, v katerem so prevladovali Hutuji, kar je povzročilo desetletja napetosti med državama.

Spominskim slovesnostim bo v Ruandi sledil teden žalovanja. Zastave bodo spuščene na pol droga, glasba na javnih mestih in na radiu bo prepovedana, prav tako športni dogodki in filmi na televiziji. Izjema bodo prispevki, povezani s spominskimi slovesnostmi. Te bodo med drugim potekale tudi v ZN-u in Afriški uniji.

Spomin na genocid v Ruandi, ki je zahteval 800.000 življenj