Chakwera je zmagal s precejšnjo prednostjo pred dosedanjim predsednikom Muthariko. Foto: Reuters
Chakwera je zmagal s precejšnjo prednostjo pred dosedanjim predsednikom Muthariko. Foto: Reuters

V državi na jugovzhodu Afrike s 6,8 milijona prebivalcev so se morali volivci in volivke v torek spet odpraviti na volišča, potem ko je ustavno sodišče lanske predsedniške volitve razglasilo za neveljavne. Sodišče je namreč februarja odločilo, da je volitve maja lani, na katerih je za las zmagal aktualni predsednik Mutharika, zaznamovalo preveč nepravilnosti, da bi lahko bile veljavne.

Ta odločitev sodišča je bila za podsaharsko Afriko zgodovinska, saj je Malavi z njo postal doslej šele druga afriška država ‒ po Keniji leta 2017 ‒, v kateri je sodišče dejansko razveljavilo predsedniške volitve.

Za položaj predsednika so se poleg Chakwere tokrat potegovali Mutharika iz vladajoče Demokratske napredne stranke in Peter Kuwani iz gibanja za razvoj Mbakuwaku.

Poznavalci so napovedovali tesen izid, a po navedbah volilne komisije je 65-letni Chakwera prepričljivo pometel s tekmeci ‒ prejel je slabih 59 odstotkov glasov, Mutharika pa kar 20 odstotnih točk manj.

Tokrat je razumljivo z glasovanjem nezadovoljen Mutharika, ki je torkove volitve že označil kot "najhujše v zgodovini" Malavija, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kot trdi, so opozicijski aktivisti na dan volitev napadali njegove privržence in opazovalce, mnogi naj bi celo pristali v bolnišnicah. Volilne izide bi bilo treba po njegovem mnenju zato razveljaviti.

Sodržavljane je sicer Mutharika pozval, naj ostanejo enotni in mirni, a vojska je že uvedla močno varovanje Chakwere.

Kljub pritožbam je medtem Chakwera danes na slovesnosti v prestolnici Lilongwe že prisegel na položaju predsednika, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob prisegi je v nagovoru državljanom in državljankam poudaril, da je to zanj izjemna čast ‒ "čast, ki me polni z neopisljivim veseljem", in "pot, ki sta jo z muko utrli vaša želja in vaša zahteva po spremembah".