V Bocvani živi okoli 130.000 slonov. Foto: Reuters
V Bocvani živi okoli 130.000 slonov. Foto: Reuters

V državi živi okoli 130.000 slonov, največ izmed vseh afriških držav, kar je po mnenju nekaterih preveč za tamkajšnji ekosistem. Poleg tega prihaja do vse večjega vdiranja živali v življenjski prostor ljudi, piše BBC.

Drugi pa opozarjajo na to, da se je s prepovedjo lova na slone močno povečalo število turistov v državi, ki prihajajo od blizu občudovat največje kopenske živali. Poleg tega bi se mednarodni ugled države z ukinitvijo prepovedi lova močno znižal.

Turizem je drugi največji vir tujih prihodkov v državi, za kopanjem diamantov.

Da naj preučijo umik prepovedi lova na slone, je od svojih ministrov zahteval predsednik države Mokgweetsi Masisi, ki je na oblasti od aprila lani. Prepoved je uvedel njegov predhodnik Ian Khama leta 2014. Vlada je zdaj sprejela več priporočil, med drugimi, da predlagajo ukinitev prepovedi, da je treba slonjo populacijo spraviti v "zgodovinske oziroma naravne okvire" in da je treba začeti nadzorovane in omejene zakole slonov. Zdaj bo potekalo še več razprav, nato pa bo dokument postal zakon.

V Bocvani se je povečalo število slonov, a obenem tudi število prebivalcev, oboji pa za svoj obstoj potrebujejo prostor in zemljo. Zaradi infrastrukturnih projektov nekatere slone preganjajo iz njihovih bivalnih območij.

V vsej Afriki živi okoli 415.000 slonov. V zadnjem desetletju se je njihovo število na tej celini zmanjšalo za 111.000.