Magufuli je bil na položaju od leta 2015. Foto: EPA
Magufuli je bil na položaju od leta 2015. Foto: EPA

"Z globokim obžalovanjem vas obveščam, da smo danes izgubili našega pogumnega voditelja, predsednika Republike Tanzanija, Johna Pombeja Magufulija," je v televizijskem nagovoru dejala podpredsednica.

Dodala je, da bo sledilo 14-dnevno obdobje žalovanja, zastave bodo spuščene na pol droga.

Ker predsednika ni bilo na spregled od 27. februarja, so začele krožiti govorice o njegovem zdravju. Premier Kasim Madžaliva je še prejšnji teden vztrajal, da je predsednik "zdrav" in da "trdo dela". Za govorice o slabem njegovem zdravju je okrivil "sovražne" Tanzanijce, ki živijo v tujini.

Opozicijski politiki so prejšnji teden dejali, da se je predsednik okužil z novim koronavirusom in da ga zdravijo v Keniji, a to ni bilo potrjeno. V ponedeljek je policija sporočila, da je aretirala štiri ljudi zaradi suma, da so na družbenih omrežjih širili govorice, da je predsednik bolan.

Magufuli je bil eden vidnejših afriških skeptikov glede koronavirusa, za boj proti virusu pa je predlagal molitve in terapije z zelišči.

V skladu z ustavo bo kot predsednica zdaj prisegla Samia Suluhu Hasan, ki bo na položaju do konca Magufulijevega petletnega mandata, ki se je začel lani, poroča BBC.

Magufuli je lanskega junija Tanzanijo razglasil za "prosto covida-19". Posmehoval se je učinkovitosti mask, izražal dvome o testiranju in dražil sosednje države, ki so uvedle ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Tanzanija od maja lani ni objavila podatkov o številu okužb, vlada pa je zavrnila nabavo cepiv.

Pohvale in očitki

Magufuli je postal predsednik leta 2015 pri 56 letih. Lani pa je bil izvoljen za drugi mandat.

V času predsednikovanja je bil deležen pohval zaradi boja proti korupciji, prav tako pa so mu očitali zatiranje nasprotnikov in omejevanje nekaterih svoboščin.

Tudi njegovi kritiki Magufuliju priznavajo, da je prispeval k razvoju Tanzanije. Vlagal je v velike infrastrukturne projekte, kot je železnica za povezavo s sosednjimi državami, avtoceste in avtobusno mrežo. Povečal je tudi proizvodnjo elektrike, s čimer je zmanjšal pomanjkanje energije.

Številni analitiki pa pravijo, da bo njegovo dediščino zaznamoval prav pristop do covida-19. V državi so izvajali malo testiranj, prav tako ni programa za cepljenje.