Eden izmed upornikov iz etiopske regije Amhara. Fotografija je bila posneta leta 2021. Foto: AP
Eden izmed upornikov iz etiopske regije Amhara. Fotografija je bila posneta leta 2021. Foto: AP

Etiopska vlada obtožb o pokolu, med katerim naj bi vojaki v mestu Merawi hodili od vrat do vrat in ubijali ljudi, ni komentirala. ZDA in Evropska unija pa so pozvali k neodvisni preiskavi, poroča BBC.

Kot je več prič povedalo BBC-jevim novinarjem, se je pokol zgodil 29. januarja, ko so v Merawiju izbruhnili srditi spopadi med vojsko in borci milice Fano. Ti so se uprli racijam etiopskih vojakov. "Vojaki so prišli tudi v bratovo hišo. Njega in še 12 drugih so zvlekli na ulico in jih ustrelili. Grozili so nam in nas obtožili, da skrivamo upornike," je dejal neki domačin. Največ ubitih naj bi bilo mladih moških.

Novice o pokolu so prišle v svet šele zdaj, saj skoraj v celotni Amhari vlada komunikacijski mrk, zaradi katerega internetne povezave ne delujejo. Etiopski urad za človekove pravice (EHRC) je dejal, da so identificirali trupla 45 civilistov, ki so jih ubili etiopski vojaki, a "da bi bilo število žrtev lahko še višje".

Vlada Abija Ahmeda je sprejela sklep o podaljšanju izrednih razmer v Amhari. Foto: AP
Vlada Abija Ahmeda je sprejela sklep o podaljšanju izrednih razmer v Amhari. Foto: AP

Od zaveznikov do nasprotnikov

To je ena najhujših tragedij v nemirni pokrajini Amhara od konca lanskega avgusta, ko je vplivna milica Fano sprožila upor proti vladi, ki je želela milico razorožiti. Pred tem sporom je bil Fano zaveznik etiopskih sil v boju proti skupnemu sovražniku, uporniški skupini TPLF iz sosednje pokrajine Tigraj. Potem ko je bil v Tigraju sklenjen mirovni dogovor, so oblasti sporočile, da bodo razorožile še Fano in druge oborožene milice. Premier Abij Ahmed je namreč napovedal integracijo regionalnih sil v redne enote vojske.

Pripadniki Fana se oblastem ne želijo ukloniti, saj se bojijo, da bi bili lahko sami žrtve napadov milic iz sosednjih regij.

Etiopski poslanci so prejšnji teden podaljšali izredne razmere v Amhari še za štiri mesece. Amhara je druga najbolj poseljena pokrajina v Etiopiji. Vojska nadzoruje največja mesta v pokrajini, spopadi pa potekajo v vaseh in manjših mestih, kot je Merawi. Vojska uporablja tudi napade z brezpilotnimi letalniki in topništvo.

Po podatkih Združenih narodov sta bila decembra zadeti tudi neka šola in avtobusna postaja.
Etiopska vlada zanika, da meri na civiliste, a je zatrdila, da bo uporabila vse načine, da uniči "skrajneže", kot imenuje milico Fano.