Vodja uporniške ljudske osvobodilne fronte (TPLF) Debretsion Gebremichael je potrdil izstrelitev raket. Foto: EPA
Vodja uporniške ljudske osvobodilne fronte (TPLF) Debretsion Gebremichael je potrdil izstrelitev raket. Foto: EPA

V soboto zvečer je več raket zadelo območje letališča v eritrejski prestolnici Asmara, so povedali diplomati za francosko tiskovno agencijo AFP. Zaradi težav s komunikacijskimi povezavami v Tigrayu in Eritreji tega niso mogli preveriti.

Vodja uporniške Tigrayske ljudske osvobodilne fronte (TPLF) Debretsion Gebremichael je potrdil, da so izstrelili rakete. Cilj napada je bilo letališče, saj da tam vzletajo tako etiopski kot eritrejski vojaki, ki napadajo upornike.

Etiopski predsednik aktiviral vojsko

Etiopski premier Abiy Ahmed, lanski Nobelov nagrajenec za mir, je zaradi stopnjevanja konflikta med zveznimi in pokrajinskimi oblastmi uporniške Tigrayske ljudske osvobodilne fronte (TPLF) na začetku novembra v regijo Tigray poslal vojaško okrepitev.

Vojaško operacijo je sprožil, potem ko je TPLF-ju pripisal odgovornost za napad na vojaški oporišči etiopske vojske 4. novembra, kar so v TPLF-ju zanikali.

Napetosti so se pred tem stopnjevale že dlje časa. TPLF je desetletja dominiral tako v vojaškem kot političnem življenju v Tigrayu, nato pa je oblast v Etiopiji prevzel Abiy in začel uvajati obsežne reforme, ki TPLF-ju nikakor niso bile po volji. V regiji so septembra izvedli volitve, TPLF pa je vlada v Adis Abebi označila za uporniško skupino.

O razmerah v državi se ve le malo, saj so onemogočili internetno in telefonsko povezavo, ukinili so tudi dobavo elektrike, ceste pa so zaprte. Novinarji imajo do severne regije zelo omejen odstop.