V Ruandi so v zadnjih letih odkrili številna množična grobišča pobitih Tutsijev. Na fotografiji oblačila izkopanih žrtev v bližini prestolnice Kigali leta 2019. Foto: EPA
V Ruandi so v zadnjih letih odkrili številna množična grobišča pobitih Tutsijev. Na fotografiji oblačila izkopanih žrtev v bližini prestolnice Kigali leta 2019. Foto: EPA

"Francija nosi pomembno odgovornost, ker je omogočila predvidljiv genocid," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glavna ugotovitev skoraj 600 strani dolgega ruandskega poročila o vlogi Francije v pogromu v Ruandi, v katerem je bilo od aprila do julija 1994 ubitih okoli 800.000 ljudi – večinoma skupnosti Tutsijev.

Kritiki Francije že vse od genocida trdijo, da francoska vlada pod vodstvom predsednika Francoisa Mitteranda ni preprečila oziroma je celo podpirala vlado Hutujev, ki je spodbujala genocid.

Sorodna novica 25 let od genocida v Ruandi - sto dni blaznosti na očeh sveta

Ruandsko poročilo navaja, da odgovornost za genocid nosijo tisti, ki so ga izvedli. "Vendar je francoska vlada pomagala ustanoviti institucije, ki so postale instrument genocida," navaja poročilo.

Ruanda je preiskavo naročila že leta 2017, ki je potekala pod vodstvom ameriške odvetniške pisarne Levy Firestone Muse. Z njo so ugotovili, da je Francija vedela, da se bo zgodil genocid, a je še naprej podpirala svoje zaveznike v Ruandi, tudi ko je bilo očitno, da se bo zgodil načrtovan genocid nad Tutsiji.

Hkrati poročilo navaja, da ni dokazov, da bi francoski predstavniki neposredno sodelovali pri pobijanju Tutsijev. Preiskovalci pa so Francijo obtožili, da je ovirala ruandsko preiskavo, ko je zavrnila predajo ključnih dokumentov.

Čilski fotograf Alfredo Jaar je med letoma 1994 in 1998 dokumentiral genocid v Ruandi. Na fotografiji utrinek z razstave
Čilski fotograf Alfredo Jaar je med letoma 1994 in 1998 dokumentiral genocid v Ruandi. Na fotografiji utrinek z razstave "Tišina Nduwayeza" – ruandskega dečka, čigar starše so ubili pred njegovimi očmi. Zaradi travme več tednov ni zmogel spregovoriti. Foto: EPA

Poročilo poziva Francijo, naj objavi vse dokumente

"To poročilo ne more biti zadnja beseda o vlogi francoske vlade v Ruandi. To se bo zgodilo, ko bo francoska vlada objavila vse svoje dokumente in vsem svojim uradnikom omogočila, da bodo lahko govorili svobodno," še piše v poročilu.

Francija je sicer na začetku aprila obljubila, da bo odprla ruandske arhive nekdanjega predsednika Mitterranda v okviru prizadevanj za boljše razumevanje francoske vloge v ruandskem genocidu.

Pariz je v prvem odzivu pozdravil ruandsko preiskavo. "Sporočilo ruandskega zunanjega ministrstva je pomemben korak k zbližanju obeh držav," se je na preiskavo odzval svetovalec francoskega predsednika Emmanuela Macrona, poroča Reuters.

Francoska preiskava priznava "veliko odgovornost" Francije

Sorodna novica Poročilo strokovnjakov Franciji očita odgovornost za genocid v Ruandi

Skupina francoskih strokovnjakov je pred tem konec marca francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu predstavila svoje poročilo o vlogi Francije v genocidu v Ruandi. To navaja, da je bila "Francija zaslepljena s svojim kolonialnim odnosom do Afrike" med razvojem dogodkov. Priznava "veliko odgovornost", ne pa tudi sokrivde za genocid.

Ruandski predsednik Paul Kagame, ki se je na oblast zavihtel kmalu po genocidu, je francosko poročilo pozdravil kot "pomemben korak k skupnemu razumevanju dogodkov".