Zaradi suše je z domov zbežalo že na tisoče Somalcev. Foto: AP
Zaradi suše je z domov zbežalo že na tisoče Somalcev. Foto: AP

"Napadalci so pod vozila podstavili bombe. Žrtve so bili nedolžni ljudje, ki nimajo nobenih povezav s politiko," je dejal regijski guverner. Napad se je zgodil v petek, guverner pa je posvaril, da bi se število žrtev lahko še povečalo. Skupino Al Šabab je obtožil, da je "v vojni s civilnim prebivalstvom", saj po njegovih besedah zažigajo celotne vasi in uničujejo izvire vode, piše BBC.

Predstavniki Al Šababa so dejali, da je bila cilj napada oborožena skupina, ki ima povezave z oblastjo. Trdijo, da so bile pošiljke s hrano namenjene provladnim borcem, ki sodelujejo z vlado v ofenzivi proti njim.

Nadzirajo jug in osrednji del države

Al Šabab, ki je povezan s teroristično organizacijo Al Kaida, želi že dalj časa zamenjati vlado v Mogadišu. Člani Al Šababa nadzirajo velik del južne in osrednje Somalije, počasi pa širijo svoj vpliv tudi v drugih delih države. Pred dvema tednoma so vdrli v hotel v prestolnici, pri čemer je umrlo več kot 20 ljudi.

Somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamud je ob novem napadu Al Šababa obljubil, da bo njegova vlada "v boju proti terorizmu premaknila vsak kamen".

Državo na Afriškem rogu pesti tudi huda suša, zaradi katere je z domov odšlo na tisoče Somalcev. A Združeni narodi svarijo, da se bodo razmere še poslabšale.