Posledice eksplozij v Bati. Foto: EPA
Posledice eksplozij v Bati. Foto: EPA

Oblasti za eksplozije krivijo neustrezno skladiščen dinamit, ogenj pa je vojaško skladišče dosegel, potem ko je ušel izpod nadzora lokalnim kmetom, ki so zažigali bližnja polja.

Število žrtev je trikrat večje od prvotnih ocen. Reševalci so našli tri majhne otroke in jih prepeljali v bolnišnico, poroča BBC.

Predsednik Teodoro Obiang Nguema, ki je na položaju od leta 1979, je dejal, da so zaradi eksplozij skoraj vse stavbe v mestu utrpele "hudo škodo". Predsednik je pozval k mednarodni pomoči.

Ministrstvo za zdravje je pozvalo prostovoljce med zdravstvenimi delavci, naj se odpravijo v bolnišnico v Bati in donirajo kri, sporočili pa so še, da žrtvam pomagajo tudi na področju duševnega zdravja.

Državna televizija poroča, da so nekatere bolnišnice prenatrpane z bolniki. Posnetki prikazujejo ljudi, ki ležijo na tleh polne bolnišnice.

Edina opozicijska stranka CPDS je eksplozije označila za "največjo humanitarno katastrofo v zgodovini Ekvatorialne Gvineje". K pomoči, tudi v obliki reševalnih ekip, zdravstvenega osebja in zdravil, je stranka pozvala Španijo, Francijo in ZDA. Španska zunanja ministrica Arancha González je že napovedala pošiljko humanitarne pomoči svoji nekdanji koloniji.

Predsednik države od leta 1979 je Teodoro Obiang Nguema. Njegov sin Teodoro Nguema je podpredsednik, drugi sin Gabriel Obiang Lima pa je minister za rudnike.

V državi so leta 1992 uvedli večstrankarski sistem, a je predsednikova Demokratska stranka Ekvatorialne Gvineje na vseh volitvah osvojila več kot 90 odstotkov glasov.

Ekvatorialna Gvineja, ki ima ogromne zaloge mineralov in nafte, velja za eno najbogatejših afriških državah, a bogastvo se ne pretaka v roke običajnih državljanov, ampak ostaja v rokah elite.

Ekvatorialna Gvineja: Eksplozije terjale 98 žrtev