Hrvaške državljane so v začetku decembra aretirali na mednarodnem letališču v Ndoli. Foto: Google Maps/Eric Quarshie
Hrvaške državljane so v začetku decembra aretirali na mednarodnem letališču v Ndoli. Foto: Google Maps/Eric Quarshie

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je sporočil, da so se hrvaški državljani izrekli za nedolžne, sojenje pa se bo nadaljevalo v četrtek. Minister je povedal, da so obtoženi trgovanja z otroki, "kar je treba dokazati".

Zunanje ministrstvo se trudi, da zambijske oblasti s hrvaškimi državljani v priporu ravnajo humano in da jim zagotovijo hrano in zdravila ter izpolnijo vse pogoje mednarodnih konvencij. "To je naša skrb, ne moremo pa se spuščati v vsebino," je še dejal Grlić Radman in poudaril, da ministrstvo ni sodelovalo v postopku posvojitve otrok.

Postopki lahko trajajo še mesece

Odvetnik obtoženih je na prvi obravnavi zaprosil, da se ob plačilu varščine branijo s prostosti, o čemer sodišče še ni odločalo, zato ostajajo v priporu. Portal Index poroča, da po zanikanju krivde sledi postopek zbiranja dokazov, kar lahko traja še mesece pred vložitvijo obtožnice.

Hrvaške državljane je v priporu večkrat obiskal uslužbenec hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve s hrvaškega veleposlaništva v Republiki Južni Afriki, ki je tudi bil na sojenju.

Uslužbenec je poskušal obiskati tudi otroke, ki so jih prevzele socialne ustanove, vendar so mu obisk onemogočili, poroča hrt.hr. Zambijske oblasti zagotavljajo, da so otroci na varnem.

Med obtoženimi tudi mestni svetnik in kitarist skupine Hladno pivo

Osem hrvaških državljanov je nameravalo posvojiti štiri otroke, enega starega leto in tri mesece ter tri triletne otroke, vse iz Demokratične republike Kongo.

Med obtoženimi so štirje pari oziroma osem hrvaških državljanov, med njimi zagrebški mestni svetnik iz stranke Možemo! Noah Kraljević, kitarist skupine Hladno pivo Zoran Subošić in Azra Imamović Subošić, uslužbenka ustavnega sodišča, piše Večernji list.

Direktor doma za otroke iz DR Konga na begu

Vsa dokumentacija za posvojitev otrok je sicer prišla iz doma za otroke v DR Kongo. Direktor doma, ki je sodeloval v postopku posvojitve, je trenutno na begu, je za hrvaški časnik Jutarnji list potrdil visoki vir z ministrstva za zunanje zadeve.

Otroci že imeli hrvaško državljanstvo

DR Kongo že deset let tujcem prepoveduje posvojitve otrok, vendar naj bi nekatera sodišča priznavala posvojitve, če so postopki opravljeni v tujini, navaja Index.

Otroci so hrvaško državljanstvo že prejeli, in sicer na podlagi odločitve hrvaških sodišč v Zlatarju in Varaždinu. Sodišča so odločitev očitno sprejela na podlagi omenjenih dokumentov iz Konga, o katerih pa za zdaj ni znanega skoraj nič, le da jih imajo zambijske oblasti za lažne.

V začetku decembra aretirani na letališču

Osmerico so aretirali 7. decembra na mednarodnem letališču Simon Mwansa Kapwepwe v Ndoli s štirimi domnevno posvojenimi otroki. Privedli so jih zaradi suma uporabe ponarejene dokumentacije in trgovine z otroki.

Prva sodna obravnava naj bi na nižjem sodišču potekala 6. januarja, vendar je bila po vloženi pritožbi preložena na današnji dan, poroča portal Index.