Lani se je tradicionalnega judovskega romanja na Džerbo udeležilo več kot pet tisoč judovskih vernikov. Foto: Reuters
Lani se je tradicionalnega judovskega romanja na Džerbo udeležilo več kot pet tisoč judovskih vernikov. Foto: Reuters

Napad je izvedel pripadnik nacionalne garde, ki je najprej ustrelil svojega sodelavca v pomorskem varnostnem objektu, mu vzel strelivo in se odpravil v bližino sinagoge, kjer je začel streljati na obiskovalce ter varnostnike, preden so ga ubili pripadniki varnostnih sil.

Eden od ubitih obiskovalcev je francoski državljan, drugi pa domačin. Eden izmed varnostnikov je umrl na kraju dogodka, drugi pa v bolnišnici. Ranjeni so bili še štirje drugi obiskovalci in štirje pripadniki varnostnih sil.

Verniki, ki so se udeležili romanja, so poročali o paniki v sinagogi po zaslišanih strelih. Številni so se skušali skriti v različnih prostorih sinagoge. Nekdanji egiptovski minister za turizem Rene Trabelsi, ki je organiziral romanje, je povedal, da se je napadalec pripeljal s štirikolesnikom, med napadom pa je nosil neprebojni jopič.

Policija še preiskuje napad. Foto: Reuters
Policija še preiskuje napad. Foto: Reuters

Tunizijske oblasti še ugotavljajo, kaj je bil nagib najsmrtonosnejšega napada v Tuniziji v zadnjih letih. Minister za turizem Mohamed Moez Belhasine je medtem obiskal prizorišče in bližnje hotele, da bi preveril varnostne razmere.

V napadu Al Kaide leta 2002 ubitih več kot 20 ljudi

Po poročanju BBC-ja sicer ni bilo prvič, da je bila 2500 let stara sinagoga Ghriba prizorišče napada. Leta 2002 je bilo na Džerbi v napadu s tovornjakom bombo, za katerega je prevzela odgovornost teroristična mreža Al Kaida, ubitih več kot 20 ljudi.

Romanja na Džerbo, ki leži približno 500 kilometrov od tunizijske prestolnice Tunis, se vsako leto udeleži na stotine judovskih vernikov in vse od terorističnih napadov pred več kot dvema desetletjema je strogo varovano.

Zadnji večji napad v Tuniziji je bila eksplozija pred ameriškim veleposlaništvom leta 2020, pred tem pa je bilo leta 2019 tarča dveh samomorilskih napadov francosko veleposlaništvo v Tunisu.

Tunizija je večinsko muslimanska država, v kateri živi ena največjih judovskih skupnosti v severni Afriki, ki danes šteje manj kot 1800 pripadnikov.