Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

BBC se pri poročanju sklicuje na več virov. Navaja očividca, ki je dejal, da so prebivalci mesta zmago RSF-ja proslavljali v upanju, da pomeni konec nasilja. Drugi očividci medtem pravijo, da so borci RSF-ja po zavzetju mesta ropali in vdirali v domove civilistov.

Do pomembnega napredka RSF-ja je prišlo v času, ko naj bi vojskujoči se strani v Savdski Arabiji obnovili mirovne pogovore. Pred nekaj tedni je bilo v bitkah ubitih več visokih generalov vojske, vključno s poveljnikov vojske v Nijali.

Zaradi spopadov je moralo več kot 670.000 ljudi pobegniti z domov. Bolnišnice v mestu so bile uničene, trupla naj bi ležala po ulicah.

Nijala, glavno mesto države Južni Darfur, je strateško mesto, ki povezuje Sudan s Srednjeafriško republiko.

Zavzetje mesta je vodil drugi najvišji poveljnik RSF-ja Abdulrahim Daglo, zoper katerega so zaradi njegove domnevne vloge v etničnem čiščenju v Zahodnem Darfurju ZDA sprejele sankcije.

Junija je RSF zavzel Um-Dafong, majhno mesto na meji s Srednjeafriško republiko. To območje naj bi bilo ključno za dobavno linijo RSF-ja. Na Združene arabske emirate letijo očitki, da RSF zalaga z orožjem pred Srednjeafriške republike in Čada. Emirati to zanikajo.

RSF ima izvor v Darfurju, te sile pa so obtožene grozodejstev proti nearabskim etničnim skupinam v regiji v letošnjem konfliktu.