Foto: EPA
Foto: EPA

Zakonodaja, sprejeta lanskega maja, je povzročila ogorčenje LGBT-skupnosti, aktivistov za človekove pravice, Združenih narodov in nekaterih zahodnih držav.

Zakonodaja uvaja kazni, ki segajo tudi do dosmrtne zaporne kazni, za spolne odnose med ljudmi enakega spola, v določenih primerih pa je zagrožena tudi smrtna kazen.

Avgusta lani je bil 20-letnik obtožen "hude homoseksualnosti" oziroma "nezakonitega spolnega odnosa z odraslim moškim, starim 41 let", za kar je zagrožena smrtna kazen, poroča Guardian.

Pobudo proti anti-LGBT zakonodaji so vložili dva profesorja prava z univerze Makerere v Kampali, poslanci iz vladajoče stranke in aktivisti za človekove pravice.

Trdili so, da zakonodaja krši temeljne pravice, ki jih zagotavlja ugandska ustava, vključno s svobodo pred diskriminacijo in pravico do zasebnosti.

Pobudniki so trdili tudi, da je zakonodaja v nasprotju z obveznostmi Ugande v skladu z mednarodnim pravom, vključno s konvencijo ZN-a proti mučenju.

Uganda je konservativna, pretežno krščanska država na vzhodu Afrike, znana po svoji nestrpnosti do homoseksualnosti. Oblasti so se uprle pritisku organizacij za človekove pravice, ZN-a in drugih držav, naj zakonodajo razveljavi.

ZDA so zagrozile z ukinitvijo pomoči in vlaganj v Ugando, decembra so sprejele prepovedi izdaje vizumov za neimenovane vladne uslužbence zaradi kršenja človekovih pravic, tudi pravic pripadnikov LGBT-skupnosti.

Avgusta lani je Svetovna banka zaradi zakonodaje, ki "v temelju nasprotuje" vrednotam organizacije, oznanila, da zaustavlja nova posojila Ugandi.

Decembra je ugandski zunanji minister Henry Okelo Orjem Zahod obtožil, da želi Ugando prisiliti v sprejem istospolnih odnosov s pomočjo pomoči in posojil.

Leta 2014 so mednarodni donatorji skrčili pomoč Ugandi, potem ko je predsednik Joveri Museveni odobril predlog zakona, ki je nameraval uvesti dosmrtno zaporno kazen za istospolne odnose, kar so nato zavrnili.