Foto: AP
Foto: AP

"To je nedopustno," so prepričani v družbi letalskih operaterjev Nigerije (AON). "Nihče ne more prenesti takšnega nenadnega šoka astronomskega zvišanja cen," menijo.

Čeprav je Nigerija ena večjih proizvajalk nafte, država večino goriva za letala uvozi. Potniki pa se za letalske prevoze odločajo predvsem zaradi varnosti, saj je potovanje po državi z avtomobili ali vlaki zelo nevarno.

Potniki so pogosto napadeni ali celo ugrabljeni, poroča BBC. Ravno prejšnji mesec je bilo na poti med Abujem in Kaduno ugrabljenih 62 ljudi. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa je bilo ugrabljenih ali ubitih več kot 3500 ljudi.

Cene nafte oziroma kerozina so se na trgu zvišale predvsem kot posledica ukrajinsko-ruske vojne. AON, ki zastopa devet letalskih prevoznikov v Nigeriji, je moral zato v zadnjih štirih mesecih letalske storitve subvencionirati.

Vse od marca so številne odpovedi poletov in zamude, saj letalom manjka goriva. Prav tako pa so se letalske vozovnice zvišale že za trikrat. Ob tem pa Nigerijci letalske vozovnice plačujejo v nigerijski nairi, ki devalvira, gorivo pa se plačuje v ameriških dolarjih.