Alžirija se je lani spopadala s hudimi požari. Foto: AP
Alžirija se je lani spopadala s hudimi požari. Foto: AP

Džamel Ben Ismail se je avgusta lani zglasil na policijski postaji v pokrajini Tizi Ouzou, kjer je bil osumljen podtikanja požarov. Kot je bilo videti na posnetkih, objavljenih na spletu, ki so šokirali alžirsko javnost, je jezna množica 38-letnika zvlekla iz policijskega vozila ter ga pretepla in zažgala.

Kot se je pozneje izkazalo, se je umetnik iz 230 kilometrov oddaljenega kraja Miliana napotil v to pokrajino, da bi pomagal pri gašenju požarov, ki so terjali 90 smrtnih žrtev.

Zaradi tega tragičnega dogodka je bilo na zaporne kazni med dvema letoma in desetimi leti ter denarne kazni obsojenih še 28 ljudi, sodišče pa je oprostilo 17 obtožencev. Skupno so obravnavali kar sto osumljencev.

Alžirija je lansko poletje trpela zaradi visoke temperature in hudih požarov v 17 pokrajinah, za katere so oblasti izrazile prepričanje, da so bili podtaknjeni. Z ognjenimi zublji so se v obalnih predelih sicer večinsko puščavske države spopadali tudi letos.

Kot poroča AP, bodo obsojeni na smrt sicer najverjetneje namesto tega prestajali dosmrtne zaporne kazni, saj ima Alžirija že od leta 1993 moratorij na izvrševanje usmrtitev.