Foto: EPA
Foto: EPA

Vojaki so udar razglasili po javni radioteleviziji, kot razlog za svoja dejanja pa navedli neuspešen boj dosedanjih oblasti z islamističnimi uporniki.

Uniformirani vojaki so dejali, da vodenje države prevzema 34-letni poveljnik Ibrahim Traore, ki bo na mestu predsednika nadomestil odstavljenega Damibo. "Odločili smo se, da prevzamemo odgovornost, vodeni z eno samo idejo: obnovitvijo varnosti in integritete našega ozemlja," so dejali v prenosu.

Ko je Damiba izvedel državni udar konec januarja letos, je zanj navedel enake razloge, a bil nato pri tem neuspešen, saj je okoli 40 odstotkov državnega ozemlja še vedno zunaj nadzora centralnih oblasti v Ouagadougouju.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Daleč od tega, da bi osvobodili zasedena območja, nekdaj mirna ozemlja so prešla pod nadzor teroristov," so dejali novi voditelji in ob tem zaprli meje, začasno razveljavili ustavo, razpustili vlado in parlament ter zapovedali policijsko uro.

Novi voditelj Traore je do zdaj vodil posebno protiteroristično enoto v severni pokrajini Kaya.

Politična kriza v državi vse od leta 2014

Usoda odstavljenega predsednika ni znana, navaja AFP, ki je poročal o strelih, ki so ponoči odmevali v bližini predsedniške palače.

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) je v izjavi za javnost že strogo obsodila državni udar, ki ga je označila za "neprimernega" v času, ko naj bi bil storjen velik napredek v smeri povrnitve ustavne ureditve Burkina Fasa iz leta 2014, ko se je z odstopom dolgoletnega predsednika Blaisa Compaoreja začela politična kriza, ki državo pretresa še danes.

Burkina Faso se v zadnjih letih spopada z naraščajočo grožnjo skrajnih islamističnih skupin, ki so povezane z Islamsko državo in Al Kaido in so prav tako dejavne v njenem sosedstvu, predvsem v Maliju in Nigru.