Hasana so oprostili z obrazložitvijo, da
Hasana so oprostili z obrazložitvijo, da "ni storil dejanja". Foto: EPA

Kot poroča somalijski portal Garoweonline, je bil Hasan ubit v somalijski prestolnici Mogadiš v eksploziji bombe, ki je bila podstavljena pod sedež njegovega avtomobila. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, so pa v Somaliji za takimi napadi pogosto pripadniki skrajne skupine Al Šabab.

Hasana so izpustili iz zapora leta 2016, potem ko je 17 let preživel v zaporu, kjer je vseskozi trdil, da je nedolžen. "Izgubil sem 17 let življenja kot nedolžen," je dejal takrat in ob tem sodnike pozval, naj nadaljujejo preiskavo lažnih obtožb, ki so ga pripeljale v zapor.

Ilaria Alpi in Milan Hrovatin sta v Somaliji raziskovala nezakonite poti nevarnih odpadkov in orožja, pot pa ju je vodila tudi do dokazov o italijanskih umazanih poslih.

Alpi je tik pred smrtjo posnela dolg intervju s sultanom v Bosasu, čigar vojska je zajela ladje sumljivega podjetja, domnevno vpletenega v italijansko trgovino z orožjem in jedrskimi odpadki. Te naj bi našli zakopane pod asfaltom ceste v Somaliji, ki jo je gradila Italija.

Sultan je povedal, da je intervju trajal tri ure. Na snemalnih kasetah, ki so prispele v Italijo, pa je bilo le 25 minut posnetkov.