Ni povsem jasno, koliko otrok so ugrabili. Foto: Reuters
Ni povsem jasno, koliko otrok so ugrabili. Foto: Reuters

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil predstavnik oblasti v regiji Katsina, so dečke po izpustitvi najprej prepeljali na pregled v mesto Tsafa. Dijake so ugrabitelji izpustili v gozdu na severovzhodu države.

Guverner regije Katsina Aminu Bello Masari je sporočil, da se je vrnilo 344 dijakov, preostali pa so še zmeraj pogrešani.

Dijake, nekateri so ob povratku nosili šolske uniforme, številni so bili vidno izmučeni, so ob povratku zdravniško pregledali.

Sprejel jih je tudi nigerijski predsednik Muhammadu Buhari, ki je na Twitterju izpustitev dijakov označil za "ogromno olajšanje za vso državo in mednarodno skupnost".

Nekaj dijakov je medtem še vedno pogrešanih, razlikujejo se tudi številke. Po podatkih oblasti naj bi jih ugrabili okoli 330, po navedbah tamkajšnjih prebivalcev pa več kot 500.

Dijake so ugrabili pred tednom dni, potem ko je skupina oboroženih moških napadla šolo v kraju Kankara. V napadu so bili ubiti varnostniki, več sto dijakov pa je med spopadom policije in milice pobegnilo v bližnji gozd, kjer so številne med njimi ugrabili. Odgovornost za ugrabitev je po nekaj dneh prevzela skupina Boko Haram, medtem ko vlada sporoča, da so ugrabitev izvedle lokalne tolpe, povezane s to skupino, poroča BBC.

Napadi in ugrabitve šolarjev v Nigeriji niso redkost. Med najodmevnejšimi je bila ugrabitev 276 deklet iz njihovega dijaškega doma v Chiboku, ki jo je izvedel Boko Haram aprila 2014. Sto med njimi jih še vedno pogrešajo.

Skupina Boko Haram izpustila več sto ugrabljenih dijakov