Politična kriza v Nigru se je začela prejšnji teden, ko je z državnim udarom oblast prevzela vojaška hunta. Foto: AP
Politična kriza v Nigru se je začela prejšnji teden, ko je z državnim udarom oblast prevzela vojaška hunta. Foto: AP

Na demonstracijah ob 63. obletnici osamosvojitve Nigra od nekdanje kolonialne sile Francije so zbrani v prestolnici izrazili podporo vodji predsedniške garde, generalu Abdourahmanu Tchianiju in vojaški hunti, ki je pred tednom dni prevzela oblast v državi in odstavila predsednika Mohameda Bazouma.

Po poročanju lokalnih medijev so demonstracije potekale tudi v mestu Agadez na obrobju puščave Sahara, kjer so udeleženci na transparentih izražali podporo pučistom, po nekaterih navedbah pa so mahali tudi z ruskimi zastavami.

V Niger je pozno popoldne prispela delegacija Ecowasa, ki si prizadeva s pogovori rešiti krizo v državi. Ecowas je po državnem udaru uvedel sankcije proti pučistom, v nedeljo pa jim je postavil tudi sedemdnevni ultimat za vrnitev odstavljenega predsednika Bazouma na oblast ter ponovno vzpostavitev ustavnega reda v državi. V nasprotnem primeru bi lahko sledilo vojaško posredovanje.

Nigerijski predsednik Bola Tinubu je predstavnike Ecowasa pozval, naj storijo vse potrebno za dokončno in sporazumno rešitev razmer v Nigru, so sporočili iz njegovega urada. Kot so dodali, naj bi se delegacija pod vodstvom nekdanjega nigerijskega voditelja Abdulsalamija Abubakarja sešla z vodji državnega udara v Nigru in jim predstavila zahteve vodstva Ecowasa.

Tudi na tokratnem shodu v podporo prevratnikom so protestniki nosili ruske zastave. Foto: Reuters
Tudi na tokratnem shodu v podporo prevratnikom so protestniki nosili ruske zastave. Foto: Reuters

ZDA in Združeno kraljestvo ukazali delno evakuacijo osebja z veleposlaništva

V Washingtonu so se odločili za delno evakuacijo osebja s svojega veleposlaništva v glavnem mestu Nigra. Zunanji minister Antony Blinken je znova poudaril, da Bela hiša podpira odstavljenega predsednika Bazouma.

ZDA so po državnem udaru v Nigru ukazale evakuacijo nekaterih zaposlenih in njihovih družin z veleposlaništva v Niameyju. "Glede na trenutne razmere v Nigru smo odredili začasni odhod nenujnega ameriškega vladnega osebja in njihovih družinskih članov z veleposlaništva ZDA," je potrdil predstavnik zunanjega ministrstva Matthew Miller in dodal, da bo veleposlaništvo ostalo odprto, tudi vodstveni kader bo še naprej delal od tam.

Ob tem je ameriško zunanje ministrstvo svetovalo vsem ameriškim državljanom, naj zapustijo Niger.

"ZDA zavračajo vse poskuse strmoglavljenja ustavnega reda v Nigru in stojijo ob strani njenim državljanom, Združenju zahodnoafriških držav (Ecowas), Afriški uniji in drugim mednarodnim partnerjem, ki podpirajo demokracijo in vladavino prava ter človekove pravice," so še sporočili iz State Departmenta in dodali, da se je z odstavljenim predsednikom Nigra v sredo pogovarjal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Blinken je Bazoumu zagotovil, da si ZDA še naprej prizadevajo za ponovno vzpostavitev demokratično izvoljene vlade.

Za zdaj pa v Washingtonu ne govorijo o umiku svojih vojakov iz te države; v Nigru, kjer ameriška vojska deluje v dveh oporiščih, je nastanjenih približno 1100 ameriških vojakov.

Evropske države umikajo svoje državljane

Niger je ključni zahodni zaveznik v boju proti islamističnim upornikom v regiji. Tuje sile so zato obsodile nedavni državni udar, saj se bojijo, da bi to povzročilo še več nemirov v regiji. Bazouma podpirajo tudi sosednje države, a vodja vojaške hunte, ki je prevzela oblast, je dejal, da kljub mednarodnim pritiskom ne bo popustil.

Francija, Nemčija, Španija in Italija so v torek začele evakuirati evropske državljane iz Nigra. Po Washingtonu so se tudi v Londonu odločili za začasno zmanjšanje osebja na britanskem veleposlaništvu v Niameyju. Britansko zunanje ministrstvo je ob tem pojasnilo, da so se za to odločili zaradi varnostnih razmer.

Predtem so po besedah britanskega zunanjega ministra Jamesa Cleverlyja evakuirali tudi prvo skupino britanskih državljanov.

Pozno zvečer v sredo je v Niameyju pristalo peto francosko vladno letalo za evakuacije, je sporočil generalštab francoske vojske. To naj bi bil za zdaj tudi zadnji francoski evakuacijski polet iz Nigra. Pred tem je z dvema francoskima letaloma iz Nigra skupno odpotovalo 1728 ljudi, od tega 1058 Francozov, so sporočili z zunanjega ministrstva v Parizu.

Italija je v sredo evakuirala približno 100 ljudi, med katerimi so bili večinoma civilisti, nekaj je bilo tudi državljanov ZDA. Približno 40 italijanskih civilistov pa se je odločilo, da za zdaj ostanejo v Nigru, je sporočil zunanji minister Antonio Tajani. V Nigru sicer živi nekaj manj kot 500 italijanskih državljanov, v glavnem gre za vojaško osebje.

Evakuacije evropskih državljanov iz Nigra