Premier Abiy Ahmed je po pokolu na območje napotil vojsko. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Premier Abiy Ahmed je po pokolu na območje napotil vojsko. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

V uradu za informiranje v zahodni regiji Benishangul-Gumuz, kjer se je zgodil pokol, so pojasnili, da so podatke o mrtvih dobili od novega poveljstva, ki ga je vojska vzpostavila na območju. Objavili so tudi fotografijo skupinskega groba, kamor so pokopali žrtve, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je sprva poročala, da so v napadu v sredo pred zoro oboroženi napadalci ubili več kot sto civilistov. Etiopski premier Abiy Ahmed je v odzivu na območje napotil vojsko, ki je v operaciji ubila 42 odgovornih za pokol, pridržali pa so tudi pet visokih uradnikov.

Sorodna novica Na zahodu Etiopije v pokolu ubitih okoli sto civilistov

Pokrajino Benishangul-Gumuz je v zadnjih mesecih zajelo nasilje med etničnimi skupinami. Ljudstvo Gumuz je večkrat sporočilo, da se ljudstvo Amhara, ki se priseljuje iz istoimenske sosednje pokrajine, polašča njihove zemlje in virov.

Etiopska komisija za človekove pravice, ki je prva poročala o pokolu, je opozorila, da v času napada na območju ni bilo varnostnih sil. Oboroženi moški so v napadu, ki so ga izvedli pred zoro, požgali polja in hiše, v katerih so spali prebivalci, ki so živi zgoreli. Več so jih ubili s strelnim orožjem in noži.