Zaprte tgovine v Kartumu. Foto: AP
Zaprte tgovine v Kartumu. Foto: AP

Veleposlanik Aidan O'Hara, sicer po rodu Irec, v napadu "ni bil resno poškodovan", je sporočilo irsko zunanje ministrstvo. Irski zunanji minister Micheal Martin je napad označil za "grobo kršenje zaveze o varovanju diplomatov", O'Haro pa opisal kot "izjemnega irskega in evropskega diplomata, ki služi interesom EU-ja v teh zaostrenih okoliščinah". Ob tem je pozval h koncu spopadov v državi in začetku pogajanj. Predtem je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell na Twitterju zapisal, da je "varnost diplomatskih stavb in osebja predvsem odgovornost sudanskih oblasti".

Osebje na veleposlaništvu Evropske unije se po napadu ni umaknilo iz Kartuma, le okrepili so njihovo varovanje, poroča BBC. Tudi predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby je dejal, da Washington ne namerava evakuirati svojega osebja iz mesta, čeprav so se varnostne razmere močno poslabšale, mednarodno letališče v Kartumu pa je zaprto.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je zatem sporočil, da je bil napaden tudi ameriški diplomatski konvoj. Za napad naj bi bili odgovorni člani RSF-ja. Blinken je incident označil za "neodgovoren" in "lahkomiselen", v telefonskem pogovoru z obema voditeljema pa opozoril, da je vsakršna nevarnost, v kateri se znajdejo ameriški diplomati, nesprejemljiva.

Nesoglasja med vojsko in RSF-jem

V Sudanu so se v zadnjih dneh razširili srditi boji med nekaterimi enotami sudanske vojske, ki je zvesta de facto voditelju, generalu Abdelu Fatahu Al Burhanu, in paravojaško skupino Sile za hitro posredovanje (RSF), ki jo vodi Mohamed Hamdan Dagalo z vzdevkom Hemedti. Vojaški frakciji si delita oblast od vojaškega udara leta 2019, ko sta združili moči proti nekdanjemu predsedniku Omarju al Baširju, ne moreta pa se dogovoriti glede načina, kako bi država prešla iz vojaškega v civilno vodenje. Povod za izbruh spopadov je bilo nesoglasje glede vključitve sil RSF-ja v sudansko vojsko.

Iz več sosesk v Kartumu se vali dim. Foto: AP
Iz več sosesk v Kartumu se vali dim. Foto: AP

Boji so v treh dneh zahtevali 185 življenj, več kot 1800 ljudi je ranjenih. Obe strani trdita, da sta prevzeli nadzor nad glavnimi točkami v prestolnici Kartum, kjer je odjeknilo veliko eksplozij. Vojska izvaja tudi zračne napade, na ulicah pa se odvijajo poulični boji.

V ponedeljek se je temen dim vil z letališča v Kartumu, televizije so prikazovale ogenj in eksplozije. Vladna vojska je iz zraka napadla položaje RSF-ja. Po besedah zdravnikov so zadeli tudi bolnišnice.

Hemedti je v ponedeljek k ukrepanju pozval mednarodno skupnost, Burhana pa označil za "radikalnega islamista, ki iz zraka spušča bombe na civiliste". Burhan je zatrdil, da se je pripravljen pogajati. V Kartum naj bi v kratkem prišli predsedniki Južnega Sudana, Džibutija in Kenije, ki naj bi posredovali pri mirovnih pogajanjih.

Hemedti je sicer zatrdil, da RSF sprejema 24-urno premirje, med katerim bi lahko evakuirali ranjene in omogočili civilistom varen prehod iz mesta, a je sudanska vojska nato sporočila, da sama o predlogu premirja ni seznanjena.