Protestniki so zasedli ulice tunizijskih mest. Foto: Reuters
Protestniki so zasedli ulice tunizijskih mest. Foto: Reuters

Ta je proti protestnikom uporabila solzivec. O protestih so poročali tudi iz prestolnice Tunis in nekaterih drugih mest.

V Kaserineu, ki leži okoli 300 kilometrov jugozahodno od Tunisa, so protestniki v torek zvečer zaprli ceste, zažigali pnevmatike in metali kamenje in molotovke na pripadnike varnostnih sil.

V Tunisu pa so se protestniki zbrali na osrednji aveniji Habiba Burguibe in pri tem nosili napise "Dovolj!". Protesti so potekali tudi v Teburbi na severu in Jebeniani na vzhodu države, je sporočilo notranje ministrstvo.

Protesti so izbruhnili po tistem, ko je policija sporočila, da je aretirala 18-letnega moškega v okviru preiskave o smrti novinarja Abdelrazaka Zorguia, ki se je zažgal, da bi opozoril na slabe življenjske razmere v državi.

Noč po spopadih. Foto: AP
Noč po spopadih. Foto: AP

Opozoril na brezposelnost

Moški po navedbah notranjega ministrstva prihaja iz Kaserinea, kjer si je novinar v ponedeljek vzel življenje. Ta je pred smrtjo na spletu objavil video, v katerem opozarja na visoko brezposelnost in revščino ter navaja, da želi s samosežigom sprožiti "revolucijo". Aretiranemu moškemu oblasti očitajo sodelovanje pri dejanju.

Samosežig novinarja spominja na podobno dejanje uličnega prodajalca Mohameda Buaziza pred osmimi leti, ki se je protestno zažgal, da bi opozoril na mizerne razmere v državi. To je sprožilo proteste v državi, ki so z oblasti odnesli dolgoletnega voditelja Zineja El Abidina Ben Alija.

Protesti, znani kot arabska pomlad, so se razširili tudi na druge arabske države in v nekaterih z oblasti odnesli avtokratske voditelje.