Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kyagulanyija so aretirali pred dvema dnevoma na jugu države, ker naj bi kršil protikoronske omejitve.

V prestolnici Kampala in drugih mestih je umrlo več deset ljudi, na stotine jih je bilo aretiranih, ko je policija na obmetavanje s kamenjem odgovorila z gumijastimi in pravimi naboji ter solzivcem. V Kampali je povečana navzočnost policije in vojske, v mestu so številne zapore in varnostnimi nadzori.

Dim v Kampali. Foto: Reuters
Dim v Kampali. Foto: Reuters

Po podatkih policije se je na Kyagulanyjijevem predvolilnem shodu pred dvema dnevoma zbralo več kot 200 ljudi, s čimer je predsedniški kandidat kršil koronske omejitve. 38-letni Wine je priljubljen predvsem pri ugandski mladini. Na predsedniških volitvah 14. januarja velja za glavnega tekmeca dosedanjemu dolgoletnemu predsedniku Yoweriju Museveniju.

Očitki korupcije

Museveni, ki je na oblasti od leta 1986, je dalj časa veljal kot velik up za prihodnost Ugande. Predvsem mlajša generacija prebivalcev te države na vzhodu Afrike ga kritizira zaradi korupcije in neučinkovitega vladanja, zaradi česar zahtevajo spremembe na čelu države.

Wina so prvič aretirali že na začetku novembra, ko je napovedal svojo predsedniško kandidaturo. Oblasti so v zadnjih tednih med predvolilno dejavnostjo ovirale tudi druge opozicijske predsedniške kandidate. Musevenijevi shodi so medtem potekali neovirano.

76-letni Museveni po petih mandatih sprva sploh ne bi smel kandidirati za nov mandat, a je parlament leta 2017 kljub ostrim kritikam iz vrst opozicije potrdil spremembo ustave, s katero so odpravili starostno omejitev za predsednika države, ki je bila 75 let. S tem so Museveniju omogočili, da bi na oblasti lahko ostal vse do leta 2030.