V pokolu je bilo ubitih skoraj 160 pripadnikov pastirske skupnosti Fulani. Foto: Reuters
V pokolu je bilo ubitih skoraj 160 pripadnikov pastirske skupnosti Fulani. Foto: Reuters

Predsednik Ibrahim Boubacar Keita je odstope sprejel. "Nov premier bo imenovan zelo kmalu, nova vlada pa bo postavljena po posvetovanjih z vsemi političnimi silami – tako na strani vladajoče strani kot opozicije," so sporočili iz Keitajevega urada.

Predsednik je v televizijskem nagovoru državljanom dejal, da je "slišal jezo", ne da bi eksplicitno imenoval premierja. Poslanci so pred tem razpravljali, da bi zaradi pokola in neuspešnega razoroževanja oboroženih skupin v državi vložili predlog za nezaupnico vladi.

Pokol 23. marca, ki naj bi ga izvedli lovci iz skupnosti Dogon v Ogossagouju v osrednjem Maliju, kjer živijo rivalski fulanski pastirji, je bil krvav celo za malijske standarde, kjer se nasilje v zadnjem času vztrajno krepi, navaja Al Džazira. Med ubitimi so številne ženske in otroci, ki so zgoreli v svojih domovih.

Predsednik Keita ob ogledu požgane vasi. Foto: Reuters
Predsednik Keita ob ogledu požgane vasi. Foto: Reuters

Pokol je sledil smrtonosnemu napadu oboroženih borcev podružnice Al Kaide na vojaško postojanko, v katerem je bilo ubitih 23 vojakov.

Neizpolnjene obljube

Malijske oblasti so pridržale pet ljudi, osumljenih sodelovanja v pokolu, za zdaj pa jim še ni uspelo razorožiti skupine, ki naj bi pokol organizirala, čeprav sta se Maiga in Keita zavezala k temu.

Pokol v Ogossagouju je pretresel narod, ki je vse bolj zafrustriran zaradi nezmožnosti vlade, da bi zaščitila lastne državljane pred nasiljem oboroženih skupin. Kritiki pravijo, da malijski voditelj ni storil dovolj, da bi preprečil nasilje med skupnostmi.

Kot še poroča Al Džazira, je jasno občutiti nezadovoljstvo nad varnostnim položajem v državi, hkrati pa se življenja običajnih ljudi v Maliju naglo slabšajo. Cene osnovnih potrebščin, kot so voda, elektrika in hrana, so se v zadnjem letu povzpele za 20 odstotkov.

Maiga je bil za premierja z obljubo sprememb izvoljen avgusta, a številni Malijci teh obljubljenih sprememb ne vidijo.