Več držav v regiji se spopada z džihadisti in poskusi udarov. Foto: Reuters
Več držav v regiji se spopada z džihadisti in poskusi udarov. Foto: Reuters

Predsednik komisije ECOWAS-a Omar Alieu Touray je med letnim vrhom v nigerijskem glavnem mestu Abuja dejal, da so se voditelji te organizacije odločili, da bodo "poskrbeli za varnost v regiji".

Voditelji so v skupni izjavi sporočili, da so odločeni vzpostaviti regionalno silo, ki bo posredovala, ko bo potrebno, naj gre za vprašanje varnosti, terorizma ali obnovo ustavnega reda v državah članicah, poroča Deutsche Welle.

V zadnjih dveh letih so se državni udari zgodili v Maliju, Gvineji in Burkina Fasu. Vse tri države so bile začasno izključene iz odločevalskih organov ECOWAS-a.

Številne države, vključno z Malijem, Burkina Fasom in Nigrom, se spopadajo z grožnjo džihadizma.

Vojske posameznih držav do zdaj niso bile uspešne v vzpostavljanju nadzora nad džihadističnimi silami, ki delujejo čezmejno, in so sodelovale z zunanjimi silami, kot so ZN, Francija in Rusija.

15-članska politična in gospodarska skupnost še ni predstavila podrobnosti o tem, kako bodo te mirovne sile sestavljene. Obrambni ministri se bodo na to temo sestali prihodnji mesec.

Zahodnoafriški voditelji so v nedeljo pozvali vladajočo hunto v Maliju, naj do konca meseca izpusti 46 vojakov Slonokoščene obale, ki jih zadržuje od julija.

Slonokoščena obala pravi, da so bili vojaki poslani kot podpora za ZN-ovo mirovno misijo v Maliju Minusma in da je njihovo pridržanje neupravičeno.