Pestro dogajanje v albanskem parlamentu. Foto: Reuters
Pestro dogajanje v albanskem parlamentu. Foto: Reuters

Poslanci, vpleteni v protest, so sredi parlamenta nakopičili stole, prostor pa je napolnil rdeč, zelen in vijoličast dim, medtem ko so varnostniki zadrževali protestnike proč od stolčka premierja Edija Rame. Eden od poslancev je zanetil manjši ogenj, ki se je začel širiti, a so ga naglo pogasili njemu najbližji politiki.

Vodja opozicijske Demokratske stranke Sali Berisha, nekdanji premier (2005–2009), ki je bil med letoma 1992 in 1997 tudi prvi postkomunistični predsednik Albanije, je vlado obtožil, da skuša utišati opozicijo v parlamentu, kjer imajo večino Ramovi socialisti.

“Ni poti nazaj za naš boj. Naš cilj je v parlament privesti pluralizem," je povedal Berisha novinarjem po incidentu v parlamentu, kjer so sprejeli predlagani proračun v prvem glasovanju.

Prejšnji mesec je tožilstvo vložilo obtožnico proti Berishi in njegovemu zetu, ki jima očitajo korupcijo pri nepremičninskem poslu v povezavi z zemljiščem za športni klub. Obtožujejo ga, da je izkoristil svoj vpliv nekdanjega premierja za izvajanje pritiska “za sklenitev privatizacijskega postopka v korist sebi bližnjih, vključno zeta”.

Berishevega zeta so aretirali, Berisha pa ima kot poslanec imuniteto pred sodnim pregonom. Ima pa prepoved izhoda iz države. Berisha vse obtožbe zanika in obtožuje Ramo, da je insceniral sodni pregon proti njemu, kar premier zanika.

“Opozicija je v politiko vnesla besednjak in vedenje ulice,” je zapisal Rama na omrežju X po današnjem incidentu.