Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Po povprečju anket uživa Joe Biden 27-odstotno podporo demokratov, Bernie Sanders 20-odstotno, Elizabeth Warren pa 16-odstotno (Real Clear Politics). Foto: Reuters
Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Po povprečju anket uživa Joe Biden 27-odstotno podporo demokratov, Bernie Sanders 20-odstotno, Elizabeth Warren pa 16-odstotno (Real Clear Politics). Foto: Reuters

Najodmevnejša tema soočenja šesterice pretendentov, ki se potegujejo za nominacijo demokratske stranke, je bil spor med Sandersom in Warrenovo glede tega, ali lahko ženska kandidatka novembra na volitvah premaga republikanca Donalda Trumpa. Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren trdi, da ji je Bernie Sanders leta 2018 na štiri oči dejal, da ženska ne more zmagati.

Soočenju demokratov v senci spora Warren-Sanders

Trump na daljavo podžgal spor
Sanders to zanika, na pomoč pa mu je iz Milwaukeeja, kjer je podžigal svoje podpornike na zborovanju, priskočil celo Trump. "Sandersa ne maram, ga ne poznam, ampak ne morem si predstavljati, da bi rekel kaj takega," je dejal.

"Kdor me pozna, dobro ve, da je nedoumljivo, da bi mislil, da ženska ne more postati predsednica Združenih držav. Še danes pojdite na YouTube," je bil odločen Sanders in nato še enkrat zanikal, da bi Warrenovi kadar koli dejal, da ženska ne more premagati Trumpa in postati predsednica. Takoj ko je Sanders zanikal izjavo, je voditeljica soočenja Warrenovo vprašala, kaj si je mislila, ko je to slišala. "Nisem se strinjala s tem," je odgovorila in nato udarila po kandidatih na odru.

Samo Warrenova in Klobucharjeva dobili vse volitve
Poudarila je, da so vsi skupaj izgubili deset volitev, le dve osebi na odru pa sta doslej zmagali na vsakih volitvah, na katerih sta kandidirali. Ona in senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki pa uživa najskromnejšo podporo med šestimi demokratskimi kandidati iz televizijskega soočenja v Iowi.

"Zmagala sem na vsaki tekmi, vsakič. Zmagala sem v najbolj republikanskih okrožjih, zmagala sem v predmestjih, na deželi," je dodala Klobucharjeva. Sanders je dejal, da s to temo ne želi izgubljati preveč časa, ker je tak spor nekaj, kar si želi Trump skupaj z določenimi mediji.

Kdo bo izzval Trumpa 3. novembra?
Mediji izpostavljajo burno razpravo med izpostavljenima kandidatoma, ki se edina nista rokovala, zato pa sta si izmenjala kar nekaj besed, ki po gestah sodeč, niso bile ravno umirjene. Sanders in Warrenova se bojujeta za podporo strankarske levice, saj so njuna stališča glede zdravstvene reforme in študentskega dolga ter obdavčitve bogatih precej podobna.

Če bi sešteli podporo Sandersa in Warrenove, ta presega podporo v stranki, ki jo uživa Joe Biden, ki ostaja na vodilnem položaju. Kdor bo na prihajajočih strankarskih zborovanjih in volitvah prepričal večino demokratov, bo nato 3. novembra na splošnih predsedniških volitvah izzval sedanjega predsednika ZDA in kandidata republikanske stranke Donalda Trumpa.

Še trije tedni do caucusov v Iowi
Dolg, zapleten in arhaičen način izbiranja predsedniškega kandidata se bo zares začel 3. februarja z ljudskimi zborovanji (t. i. caucusi) v Iowi, prve prave strankarske volitve sledijo v New Hampshiru 11. februarja. V februarju so na vrsti še volitve v Nevari (22. 2.) in Južni Karolini (29. 2.), nato pa 3. marca pride običajno ključni super torek z volitvami v kar 15 zveznih državah, tudi Kaliforniji in Teksasu ter Massachusettsu.