71-letni Suga je bil doslej generalni sekretar v premierjevem kabinetu in je veljal za glavnega favorita v boju za Abejev položaj. Abe je bil japonski premier z najdaljšim stažem, vlado je vodil skoraj osem let.

Abe in njegov naslednik na čelu stranke in, kot kaže, tudi vlade: Jošihide Suga. Foto: Reuters
Abe in njegov naslednik na čelu stranke in, kot kaže, tudi vlade: Jošihide Suga. Foto: Reuters

Za Sugo je glasovalo 377 od 534 strankarskih delegatov in poslancev. Predtem so sicer napovedi kazale, da naj bi prejel 394 glasov. Novo glasovanje sledi v sredo, ko bodo v japonskem parlamentu glasovali o Sugovem imenovanju na premierski položaj, kot poročajo svetovni mediji, gre zgolj za formalnost. Vlado naj bi politični veteran vodil do konca mandata, ki se izteče septembra 2021.

Suga je napovedal, da bo nadaljeval finančno politiko, ki jo je začrtal Abe. Japonska se je zaradi epidemije covida-19 znašla v zelo težkem gospodarskem stanju, ob tem pa se spopada tudi z dolgotrajnimi kompleksnimi težavami, kot sta starajoča se družba in nizka rodnost. Trd oreh za Sugo, ki nima veliko izkušenj z diplomacijo, bodo tudi geopolitični izzivi, na prvem mestu odnosi z ZDA in Kitajsko.

Prihaja iz delovne družine na severu države

Suga ima zelo drugačno ozadje kot večina najvišjih japonskih politikov, ki prihajajo iz starih in bogatih družin ter si pomembne položaje podajajo iz roda v rod. Sam prihaja s severa države, njegov oče je bil pridelovalec jagod, njegovo otroštvo pa so zaznamovali ribolov v bližnji reki, igranje bejzbola in delo na riževih poljih. Čeprav družina ni bila revna, tudi ni bila bogata, o čemer priča tudi dejstvo, da ni bilo dovolj denarja, da bi Suga v srednji šoli igral bejzbol. Kot navdušen športnik se je posvetil še sumu in teku, pri 15 letih je bil podporni tekač, ko je olimpijska bakla leta 1964, ko so potekale poletne olimpijske igre v Tokiu, med potovanjem po državi obiskala tudi Juzavo. Njegovi starejši sestri so starši poslali študirat, zanj pa naj bi denarja zmanjkalo. Sam je potem ob polovičnem delavniku študiral na univerzi v Tokiu.

71-letnik je veljal za človeka, ki rad deluje v ozadju. Foto: Reuters
71-letnik je veljal za človeka, ki rad deluje v ozadju. Foto: Reuters

V svet politike se je najprej podal na lokalni ravni, od leta 2012 pa je bil na ključnem položaju v Abejevem kabinetu, kjer je koordiniral oblikovanje politik, bil pa je tudi najvišji vladni govorec. Kot poroča Reuters, velja bolj za človeka, ki deluje v ozadju, in se ne mara izpostavljati, toda po Abejevem odhodu je njegova podpora v javnosti narasla in hitro je bilo jasno, da bo premagal strankarske izzivalce, med katerimi sta bila nekdanji obrambni minister Šigeru Išiba in nekdanji zunanji minister Fumio Kišida.

"Nikoli ni bilo nobenega znamenja, da si želi biti politik," pravi njegov prijatelj iz mladosti Masaši Juri, s katerim se še vedno srečata vsakih nekaj mesecev. "Dejansko je moj najmočnejši spomin nanj, kako se igrava do teme, oba do glave prekrita z blatom."