Japonski premier Šinzo Abe je na položaju že od leta 2012. Foto: EPA
Japonski premier Šinzo Abe je na položaju že od leta 2012. Foto: EPA

Na tiskovni konferenci je 65-letni japonski premier Šinzo Abe pojasnil, da odstopa s položaja predsednika stranke in s tem tudi s položaja premierja zaradi poslabšanja zdravja sredi julija.

Odločitev o odstopu je sprejel, saj ne želi, da bi zdravje vplivalo na njegovo delo. Abe že več let trpi za neozdravljivim ulceroznim kolitisom. Gre za kronično vnetno avtoimunsko bolezen, ki skupaj s Crohnovo boleznijo spada v skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni. V bolnišnici so mu tudi potrdili, da se mu je kronična vnetna črevesna bolezen ponovila.

Premier na zdravljenju

Abe je povedal, da je zdaj na zdravljenju, ki zahteva redno spremljanje, zaradi česar ne bi imel dovolj časa, da bi se v zadostni meri posvetil vodenju vlade. Ker torej ni sposoben opravljati mandata, ki so mu ga zaupali ljudje, se je odločil za odhod s položaja, na katerem naj bi sicer ostal, dokler njegova vladajoča Liberalno demokratska stranka ne izbere njegovega naslednika.

Izjav glede svojega naslednika ni želel komentirati. Je pa izrazil upanje, da bo nadaljeval boj proti novemu koronavirusu.

Kljub temu je današnji odstop povzročil šok na borznih trgih. Na vodilni azijski borzi v Tokiu je indeks Nikkei strmoglavil za 1,41 odstotka.

Šinzo Abe napovedal svoj odstop

Severna Koreja obžalovala odstop

Ugibanja o zdravju japonskega premierja so sicer krožila že več tednov, saj je bil dvakrat v bolnišnici na več ur trajajočih zdravniških pregledih. Pred tem si je ta mesec vzel tri proste dni. Mandat se mu sicer izteče septembra 2021.

Med prvimi državami, ki so se odzvale na Abejev odstop, je Severna Koreja. Njegov odstop obžaluje, hkrati pa je že napovedala pripravljenost na sodelovanje z novim japonskim premierjem.

V južnokorejski predsedniški palači so ob odstopu izpostavili Abejeve "številne pomembne dosežke".

Medtem Peking Abejevega odstopa ni želel komentirati, saj da gre za japonsko notranjepolitično zadevo.

Pohvale z Zahoda in iz Rusije

V EU-ju, Nemčiji, Združenem kraljestvu in Rusiji pa so se Abeju zahvalili za njegovo delo in sodelovanje ter mu zaželeli veliko zdravja. "Šinzo Abe, hvala za vašo zavezanost in prispevek k spodbujanju odnosov med EU-jem in Japonsko," je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zapisala na Twitterju. "Pod vašim vodstvom je bilo naše partnerstvo močno in pomembnejše kot kadar koli," je dodala. Zaželela mu je veliko zdravja.

To mu je zaželel tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Japonski ste pomagali, da je postala steber multilateralnega sistema," je poudaril.

Njegov boj za multilateralizem je izpostavila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je dejala, da obžaluje njegov odhod. Za njegovo delo se je japonskemu kolegu zahvalil tudi britanski premier Boris Johnson.

V Kremlju so se prav tako zahvalili Abeju za njegov doprinos k dvostranskim odnosom, ki so ga ocenili za "neprecenljivega". Odnose med državama sicer močno zaznamuje ozemeljski spor glede Kurilskih otokov.

Večkrat v bolnišnici

Abe je leta 2007 v svojem prvem mandatu zaradi bolezni po letu dni na položaju odstopil. Ko je nato leta 2012 nastopil drugi premierski mandat, je zatrdil, da je ulcerozni kolitis prebolel, a mediji zdaj ugibajo, da se mu je ta ponovil.

Že pred njegovim prvim obiskom v bolnišnici v sredini meseca so poročali, da naj bi Abe bruhal kri, njegovi sodelavci pa so javno izražali skrb, da premier potrebuje počitek.

Abe je pred dnevi postal japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom, saj je na položaju neprekinjeno že več kot 2800 dni, s čimer je podrl rekord svojega starega strica Eisakuja Sata, ki je japonsko vlado vodil med novembrom 1964 in julijem 1972. Že pred tem je bil Abe japonski premier s skupno najdaljšim stažem.