Talibani so napovedali premirje z vojsko, predtem pa je afganistanski predsednik napovedal premirje s talibani. Foto: Reuters
Talibani so napovedali premirje z vojsko, predtem pa je afganistanski predsednik napovedal premirje s talibani. Foto: Reuters

V sporočilu za javnost so še dodali, da se bodo ostro odzvali, če bodo napadeni. "Vsi mudžahidi so dobili ukaz, da prve tri dni ramazanskega bajrama, ki se bo začel konec prihodnjega tedna, prekinejo ofenzivo na afganistanske sile," je v sporočilu, ki so ga posredovali prek aplikacije Whatsapp, zapisalo vodstvo talibanov.

Premirje, prvo po začetku ameriškega napada na Afganistan pred 17 leti, bo tako trajalo od 16. do 18. junija.

Predstavnik afganistanskega ministrstva za obrambo Mohamed Radmaniš je v intervjuju za tamkajšnjo televizijo pozdravil odločitev talibanov in dejal, da Afganistan upa na nadaljevanje premirja.

Skeptiki opozarjajo, da bi lahko talibanska teroristična mreža Hakani med premirjem delovala v okviru t. i. Islamske države (IS).

Smrtonosni napad tik pred napovedjo premirja
Le nekaj ur pred napovedjo premirja so talibani napadli oporišče afganistanske vojske v zahodni provinci Herat in pri tem ubili najmanj 17 vojakov.

Talibani so premirje napovedali tudi dva dni po tem, ko je enostransko premirje z njimi napovedal afganistanski predsednik Ašraf Gani. Enostransko vladno premirje, ki pa ne bo veljalo za napade na džihadistični IS, naj bi po predsednikovih besedah trajalo od 12. do 19. junija.

Bodo talibani politična stranka?
Februarja je Gani objavil načrt za začetek mirovnih pogovorov s talibani, ki vključuje možnost, da jih priznajo kot politično stranko. Talibani uradno na predlog še niso odgovorili, so pa objavili začetek letne pomladne ofenzive v očitni zavrnitvi predloga.