Letalo ameriške vojske zapušča letališče v Kabulu. Foto: AP
Letalo ameriške vojske zapušča letališče v Kabulu. Foto: AP

"Tu sem, da bi sporočil konec našega umika iz Afganistana in konec vojaške misije za evakuacijo ameriških državljanov," je sporočil ameriški general Kenneth McKenzie.

Zadnje letalo z ameriškimi vojaki je z letališča Hamida Karzaja v Kabulu poletelo v ponedeljek dopoldne po srednjeevropskem času, je sporočil. 31. avgust je kot rok za umik določil ameriški predsednik Joe Biden.

Veliko transportno letalo C-17 je poletelo ob strogih varnostnih ukrepih, potem ko je bilo letališče v zadnjih dneh tarča dveh napadov skrajne skupine Islamska država. Po besedah ameriškega generala so talibani "zelo pomagali" pri evakuacijah in zadnjih poletih.

Ameriški general Kenneth McKenzie med nagovorom iz oporišča v Tampi na Floridi. Foto: AP
Ameriški general Kenneth McKenzie med nagovorom iz oporišča v Tampi na Floridi. Foto: AP

Ob prihodu talibanov na oblast pred dvema tednoma so se na kabulsko letališče začele zgrinjati množice Afganistancev, ki so želeli v strahu pred novimi oblastmi zapustiti državo. Zavezniške države na čelu z ZDA pa so začele tudi evakuacije svojih državljanov, ki so delovali v Afganistanu. Iz države so evakuirali več kot 123.000 ljudi.

Talibani so sicer večkrat zagotovili, da bodo odhode državljanom zahodnih držav in Afganistancem z veljavnimi dokumenti dovoljevali tudi po 31. avgustu. Pred iztekom roka za umik so se varnostne razmere v okolici letališča močno zaostrile. V četrtek je skrajna skupina Islamska država - Korasan (IS-K) pred enim od vhodov na letališče izvedla teroristični napad, v katerem je bilo ubitih več kot 100 ljudi, tudi 13 ameriških vojakov.

Kaos ob evakuaciji civilistov iz Afganistana
Resolucijo podprlo 13 članic, Rusija in Kitajska sta se vzdržali

Varnostni svet Združenih narodov je sprejel resolucijo o položaju v Afganistanu in pozval talibane k spoštovanju sprejetih obvez in da naj omogočijo varen odhod vsem, ki želijo zapustiti državo. Ni pa Varnostni svet pozval k vzpostavitvi "varnega območja" v Kabulu, kar je predlagal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Predlog resolucije so oblikovale ZDA, Velika Britanija in Francija. Sprejelo jo je 13 članic Varnostnega sveta, Rusija in Kitajska pa sta se vzdržali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Resolucija izraža tudi pričakovanje, da bodo talibani spoštovali lastne napovedi iz 27. avgusta, da bodo Afganistanci "lahko potovali v tujino in zapustili državo, kadar koli bodo želeli, na katerem koli mejnem prehodu, po zraku ali kopnem".

Sorodna novica ZDA izvedle nov napad na IS-K v Kabulu. Predlog varnega območja pod nadzorom ZN-a.

Civilne žrtve v ameriškem napadu?

ZDA so v nedeljo izvedle napad na avtomobil bombo IS-K-ja, vojska pa je odprla preiskavo domnevnih smrti civilistov. Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) je sporočilo, da spremljajo "poročila o civilnih žrtvah" po napadu, v katerem so zadeli "več samomorilskih napadalcev" med pripravo na napad v Kabulu.

V ameriškem napadu naj bi bilo ubitih devet civilistov. CNN medtem navaja sorodnika, ki trdi, da je bilo ubitih devet članov iste družine, med njimi šest otrok. Najmlajša žrtev naj bi bila dveletna deklica. Že v nedeljo je poveljnik afganistanske policije sporočil, da je med ubitimi tudi otrok.

Nadzorna točka talibanov na ulici v Kabulu. Foto: Reuters
Nadzorna točka talibanov na ulici v Kabulu. Foto: Reuters

Ameriški uradnik je za AP povedal, da so ameriške sile napad z brezpilotnim letalnikom izvedle, potem ko so opazili natovarjanje razstreliva na vozilo, parkirano pri stanovanjski zgradbi blizu letališča. V napadu sta bila ubita dva pripadnika IS-K-ja. Sledilo je več zaporednih eksplozij, kar nakazuje na večjo količino razstreliva v vozilu.

Talibani so v odzivu kritizirali ZDA, ker jih niso obvestile o napadu. Tiskovni predstavnik je v intervjuju za kitajski CGTN sporočil, da so ZDA napad v tuji državi izvedle nezakonito.

Napad na tarčo v Kabulu je bil drugi ameriški napad na cilje skrajne skupine IS-K, v soboto so ZDA v povračilnem napadu v pokrajini Nangarhar ubile domnevnega načrtovalca napada.

MORS skuša evakuirati afganistanskega sodelavca

Ministrstvo za obrambo si še naprej prizadeva evakuirati afganistanskega sodelavca Slovenske vojske z družino iz Kabula. Trenutno so možnosti evakuacija prek humanitarnega konvoja Združenih narodov ali pa prehod v katero od sosednjih držav Afganistana. Kot je povedal tiskovni predstavnik vojske Marjan Sirk, je bila osemčlanska družina že v Kabulu. "Bilo je več poskusov, da bi prišli na letališče, pa nam ni uspelo," je dejal. V četrtek, ko je ob letališkem vhodu odjeknila eksplozija, so bili pred letališčem, a so se morali umakniti.

Pomoč afganistanskima sodelavcema
Goreči ostanki vozila na območju, od koder so bile izstreljene rakete. Foto: Reuters
Goreči ostanki vozila na območju, od koder so bile izstreljene rakete. Foto: Reuters

Ameriški sistemi prestregli pet raket

Neimenovani ameriški uradnik je pred končano evakuacijo za Reuters sporočil, da je ameriški protiraketni sistem prestregel pet raket, ki so bile izstreljene proti letališču v Kabulu.

Afganistanski mediji navajajo, da so bile rakete izstreljene z vozila. Tiskovna agencija Padžhvok poroča, da je več raket zadelo različne dele Kabula.

Pentagon je sicer posvaril pred možnostjo novih terorističnih napadov na letališču v Kabulu. "Tok groženj je še vedno realen, še vedno aktiven in v veliko primerih je še vedno specifičen," je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva John Kirby.

Talibani nameravajo v prihodnjih dneh imenovati ministrski kabinet. Država je sicer v hudi gospodarski krizi, priliv tuje pomoči se zmanjšuje ali je zadržan, več kot 90 odstotkov Afganistancev pa živi pod pragom revščine, je poročala Televizija Slovenija.

Hrvaška sprejela prvih 19 državljanov Afganistana

Na Hrvaško je v soboto zvečer prispela skupina 19 državljanov Afganistana, ki so bili večletna podpora delegaciji Evropske unije. Gre za osebe in člane njihovih družin, ki so nudili podporo delegaciji EU-ja v Kabulu, vsi pa nameravajo zaprositi za azil na Hrvaškem. Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović je napovedal, da bo Hrvaške sprejela še nekaj državljanov Afganistana. Ob tem je dejal, da številka sprejetih Afganistancev na Hrvaškem ni končna. Omenil je, da se bodo s partnerji v EU-ju pogovarjali o sprejemu dodatnih posameznikov iz ranljivih skupin, predvsem otrok in žensk.

Na Kosovo prispelo 111 afganistanskih beguncev
Pogovor z Edvardom Žitnikom o razmerah v Afganistanu
Iz oddaje Studio City: Ana Tasič in Boštjan Videmšek o nemirnem Afganistanu