Študentke so ostale pred vrati univerz, čeprav so talibani zatrjevali, da njihova vlada ne bo tako stroga, kot je bila v devetdesetih letih. Foto: Reuters
Študentke so ostale pred vrati univerz, čeprav so talibani zatrjevali, da njihova vlada ne bo tako stroga, kot je bila v devetdesetih letih. Foto: Reuters

"Odšli smo na univerzo in na vhodu so bili talibani, ki so nam rekli, da nam do preklica ni dovoljen vstop na univerzo ... vsi so jokali," je povedala študentka Šaista, ki na zasebni univerzi v Kabulu študira poslovne študije. Profesor na neki drugi univerzi v Kabulu, ki ni želel biti imenovan, je povedal, da je osebje na vhodu zavračalo študentke, saj ni imelo druge izbire, kot upoštevati navodila.

Talibanske oblasti so v torek po vsej državi prepovedale univerzitetno izobraževanje za ženske. Prepoved velja za vse zasebne in javne univerze, prihaja pa manj kot tri mesece po tem, ko je na tisoče deklet in žensk opravljalo sprejemne izpite na univerzah po vsej državi.

Čeprav je več talibanskih predstavnikov, med njimi namestnik zunanjega ministra in tiskovni predstavnik vlade, v zadnjih mesecih podprlo izobraževanje za ženske, je vlada vseeno sprejela odločitev o prepovedi, kot je razbrati iz torkovega sporočila. Zadnjo besedo pri vseh odločitvah ima sicer vrhovni talibanski vodja Hibatula Ahundzada, ki je v južnem mestu Kandahar.

"Težko je to sprejeti, neverjetno je, ne morem verjeti, da se to dogaja," je dejala študentka tretjega letnika politologije Hasiba iz Kabula, ki je povedala, da se je pripravljala na izpite, ko je izvedela za prepoved. "Če v družbi ni izobrazbe za ženske, kako lahko upamo na svetlo prihodnost?" se je vprašala.

Izobraževanju, še posebej za ženske, naj bi najbolj nasprotoval talibanski vrhovni vodja Hibatula Ahundzada in njegov ožji krog. Foto: Reuters
Izobraževanju, še posebej za ženske, naj bi najbolj nasprotoval talibanski vrhovni vodja Hibatula Ahundzada in njegov ožji krog. Foto: Reuters

Pakistan še naprej zagovarja sodelovanje s talibani

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je ob odločitvi talibanov sporočil, da je "globoko zaskrbljen" in ob tem pozval afganistanske oblasti, da "zagotovijo enak dostop do izobrazbe na vseh ravneh".

Po besedah Guterresa odrekanje izobrazbe ne pomeni le kršitve enakih pravic žensk in deklet, ampak bo imelo tudi uničujoče posledice za prihodnost države.

Odločitev talibanov so ostro obsodili tudi v Washingtonu, kjer je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da "talibani ne morejo pričakovati, da bodo legitimen član mednarodne skupnosti, dokler ne bodo spoštovali pravic vseh v Afganistanu". Kot je dodal, bo njihova tokratna odločitev imela posledice.

Ameriški State Department je sicer prav v torek sporočil, da so talibani izpustili dva Američana, ki sta bila pridržana v Afganistanu.

"Razumemo, da je bila to gesta dobre volje talibanov. To ni bilo del izmenjave zapornikov ali pripornikov. Ni prišlo do izmenjave denarja," je novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, a dodal, da jim ni ušla "ironija" tega, da gesta dobre volje prihaja ravno na dan, ko so talibani proti lastnim ljudem sprejeli popolnoma drugačno gesto.

Pakistanski zunanji minister Bilaval Buto Zardari je medtem ob obisku v Washingtonu izrazil razočaranje ob talibanski prepovedi, a obenem ocenil, da najboljši pristop ostaja sodelovanje z oblastmi v sosednjem Afganistanu. Alternative talibanom Buto Zardari ne vidi ter svari pred povečevanjem nestabilnosti v Afganistanu ali porastom Islamske države.

Čeprav so talibani po prevzemu oblasti v Afganistanu avgusta lani obljubljali mehkejša pravila, so pozneje močno omejili pravice žensk. Dekleta in ženske so večinoma izključene iz javnega življenja. Tudi srednje šole od sedmega razreda dalje so od menjave oblasti zaprte za dekleta. V Kabulu je ženskam od prejšnjega meseca prepovedano obiskovati javne parke in telovadnice.

V Afganistanu ženske ne bodo smele obiskovati univerz