Pogled na afganistansko prestolnico Kabul. Foto: Reuters
Pogled na afganistansko prestolnico Kabul. Foto: Reuters

Kabul Riverfront Transformation (KARIT) je kulturni razvojni projekt v središču prestolnice Afganistana. Zagnan je bil leta 2018 in opisan kot ambiciozen projekt, katerega namen je prispevek k razvoju in stabilizaciji zgodovinskega mesta z izboljšanjem življenjskih, delovnih in okoljskih pogojev za lokalne skupnosti.

Prekinitev financiranja po vrnitvi talibanov
Prva prekinitev je nastopila avgusta 2021, potem ko so talibani znova zavzeli Afganistan. Septembra istega leta je nato nemško zvezno ministrstvo za zunanje zadeve, ki je projekt financiralo prek nemške razvojne banke kfW, prekinilo pogodbo, s čimer je ta projekt obvisel v stanju nedokončanega razvoja, piše Art Newspaper.

18 milijonov evrov vreden projekt je vključeval preoblikovanje in posodobitev zgodovinskega industrijskega kompleksa, imenovanega Mashin Khana (v prevodu hiša strojnic). Gre za niz 19 skladišč, ki jih je v 19. stoletju zgradil Abdur Rahman Khan, afganistanski emir med letoma 1880 in 1901. Kompleks je bil namenjen proizvodnji orožja in vojaških zalog, preden se je dejavnost razširila na proizvodnjo še drugega raznovrstnega blaga.

Afganistanski emir Abdur Rahman Khan (1844–1901) je bil na oblasti od leta 1880 do svoje smrti. Foto: Wikipedia
Afganistanski emir Abdur Rahman Khan (1844–1901) je bil na oblasti od leta 1880 do svoje smrti. Foto: Wikipedia

Projekt je vključeval še vzpostavitev mestnih javnih in krajinskih prostorov ter naložbe v infrastrukturo v okoliških stanovanjskih območjih. A ena ključnih postavk načrta je bila tudi nova umetniška galerija. "Na žalost financiranje za dokončanje projekta ni bilo vključeno v svežnje 'humanitarne' ali 'humanitarne plus' pomoči, ki so trenutno na voljo za Afganistan od donatorjev, kar je kratkovidno, saj je več kot 70 odstotkov sredstev, ki so bila razpršena v okviru tega projekta, šlo za plače delavcev in osebja, kar je zdaj eden ključnih pogojev humanitarne pomoči," je obrazložil Ajmal Maivandi, glavni izvršni direktor sklada AKTC Afganistan.

Zaradi sankcij, uvedenih proti talibanski oblasti, je finančna podpora, ki jo je mogoče zagotoviti Afganistanu, večinoma omejena na humanitarno pomoč. Po Maivandijevih besedah je to povzročilo, da so prekinili "zaposlitev za skoraj 1600 delavcev in nadaljnjih 160 zaposlenih na tej lokaciji v času, ko se gospodarske razmere še naprej močno poslabšujejo".

Izjemno dosledno stališče oblasti do ohranjanja spomenikov
O izkušnjah s talibansko vlado in njenem dozdajšnjem pristopu do projektov kulturne dediščine je dejal: "Stališče vlade je bilo izjemno dosledno do ohranjanja spomenikov, saj je od mednarodnih organizacij in celo lobiranja pri donatorjih zahtevala, da se znova vključijo v varovanje kulturne dediščine." Art Newspaper se je za komentar obrnil tudi na nemško zvezno zunanje ministrstvo, a se to ni odzvalo.

Projekt KARIT naj bi bil sicer že 80-odstotno dokončan. Lociran je v osrčju starega mestnega jedra afganistanske prestolnice, v bližini reke Kabul in zgodovinskega mavzoleja Timur Shah. Po poročanju Art Newspaperja, ki ima omogočen dostop do lokacije, ta deluje zapuščeno. Veliko je gradbenih odpadkov, nedokončane ozelenitve in delno zgrajenih dostopov, piše publikacija.

Sorodna novica V letu dni vladavine talibani obnovili politiko zatiranja

Nekatera prenovljena in restavrirana opečnata skladišča so kot del svoje arhitekture vključila stare stroje. V času njihove zadnje širitve v 90. letih 19. stoletja je bil obseg teh konstrukcij brez primere v Kabulu. Za skladišči je velik zunanji družabni prostor s panoramskim pogledom na zaselke na pobočju.

Vzdrževanje nepopolne lokacije na lastne stroške
Maivandi po lastnih besedah ostaja zavezan projektu AKTC, a je previden glede tega, kaj lahko prinese prihodnost, če ne bo zagotovljenih sredstev za preostalih 20 odstotkov projekta, za katerega se ocenjuje. Za to dokončanje se ocenjuje, da bi lahko trajalo tudi več kot eno leto.

"Zaradi prej omenjenih razlogov nismo mogli zagotoviti alternativnega financiranja in sčasoma bomo morda morali nedokončan projekt vrniti njegovim skrbnikom. To bi povzročilo, da bi bil velik del preobremenjenega osrednjega Kabula zaprt za javno uporabo," je še dejal glavni izvršni direktor sklada AKTC Afganistan. "Za zdaj še naprej vzdržujemo nepopolno lokacijo KARIT-a – na lastne stroške – in tako zagotavljamo, da dozdajšnji dosežki niso razveljavljeni in da se lokacija ne spremeni v javno nevarnost v središču mesta," je sklenil Maivandi.