Uničeno vozilo afganistanskega humanitarnega delavca po napadu ZDA, v katerem je umrlo deset članov iste družine. Foto: Reuters
Uničeno vozilo afganistanskega humanitarnega delavca po napadu ZDA, v katerem je umrlo deset članov iste družine. Foto: Reuters

"Šlo je za napako. Ponujam iskreno opravičilo," je dejal vodja Centcoma, general Frank McKenzie. Dodal je, da se "ne zdi verjetno, da so ubiti bili pripadniki skrajne skupine IS-K ali so kako drugače ogrožali ameriške sile na letališču v Kabulu".

ZDA so 29. avgusta izvedle napad z brezpilotnim letalnikom na tarče v Kabulu. Trdili so, da gre za vozilo in pripadnike skrajne skupine Islamska država – Korasan (IS-K), ki naj bi načrtovali nov napad na letališče v Kabulu. Tri dni pred tem je samomorilski napadalec ubil več kot 140 ljudi.

Preiskava Centcoma je zdaj razkrila, da so bili vsi ubiti v napadu civilisti. Šlo je za humanitarnega delavca Zamairija Akmaghija in devet članov njegove družine, vključno s sedmimi otroki. Najmlajša deklica Sumaja je bila stara dve leti, poroča BBC.

Sorodna novica ZDA izvedle nov napad na IS-K v Kabulu. Predlog varnega območja pod nadzorom ZN-a.

Plastenke vode zamenjali za razstrelivo

Ameriške obveščevalne službe so vozilu humanitarnega delavca sledile osem ur. Avtomobil so med drugim opazili v kompleksu, povezanem z IS-K, gibanje vozila pa naj bi bilo skladno s predvidevanji obveščevalcev o načrtih za nov napad na letališče.

Obveščevalci so na osnovi posnetkov iz nadzornega brezpilotnega letalnika sklepali, da skupina moških v vozilo nalaga razstrelivo. V resnici so prenašali plastenke vode.

Ameriška vojska je vozilo humanitarca razstrelila, ko je parkiral na dvorišču svoje hiše, dobre tri kilometre od letališča.

Sledila je močna sekundarna eksplozija, kar je bil po prvotnih navedbah ZDA dokaz, da je šlo za vozilo, polno eksploziva. Preiskava je razkrila, da je šlo najverjetneje za eksplozijo rezervoarja plina propan na dvorišču.

Družina čakala na klic za evakuacijo v ZDA

Sorodniki ubite družine so za BBC povedali, da se je družina prijavila na seznam za evakuacijo v ZDA in je čakala na poziv, da se odpravijo na letališče. Eden izmed ubitih, Ahmad Naser, je namreč za ameriško vojsko delal kot prevajalec. Tudi preostale žrtve so delale za mednarodne organizacije in so imele vizume za vstop v ZDA.

Napad na civiliste je bilo eno zadnjih dejanj ameriške vojske med 20-letno okupacijo Afganistana, ki so ga dokončno zapustile 30. avgusta.