Nancy Pelosi naj bi Tajvan obiskala avgusta. Foto: Reuters
Nancy Pelosi naj bi Tajvan obiskala avgusta. Foto: Reuters

Pelosijeva je nameravala Tajvan obiskati že spomladi, ko je Kitajska prav tako svarila pred posledicami, vendar pa je demokratka iz Kalifornije aprila potem zbolela za covidom-19. Če bo obiskala Tajvan, bo najvišja ameriška politična osebnost, ki je to storila od leta 1997, ko je tja letel njen predhodnik na položaju, republikanec Newt Gingrich.

Pentagon po poročanju ameriških medijev načrtuje okrepitev varovanja poleta in obiska z letali in ladjami v regiji.

"Mislim, da je še prezgodaj govoriti o tem, vendar pa lahko povem, da bo vojska naredila vse, kar je potrebno, da ji zagotovi varno pot," je novinarjem povedal načelnik štaba združenih poveljstev general Mark Milley.

Vojska je po besedah predsednika ZDA Josepha Bidna Pelosijevi obisk sicer odsvetovala, Biden pa ga ne spodbuja, ker da noče kvariti odnosov s Pekingom med rusko vojno proti Ukrajini. Kmalu, predvidoma že danes, naj bi se celo pogovarjal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom.

V ZDA se je vnela zanimiva razprava, pri čemer odločni nasprotniki Kitajske med demokrati in republikanci pozivajo Pelosijevo, naj gre na Tajvan ne glede na grožnje iz Pekinga oziroma ravno zaradi tega.

Republikanski analitiki poudarjajo, da bi bila odpoved obiska po kitajskih grožnjah kapitulacija vlade predsednika Josepha Bidna.

Biden je letos prvič doslej povedal, da je pripravljen vojaško posredovati, če bo Kitajska vojaško napadla Tajvan. Bela hiša je pozneje pomirjala, da se ameriška politika do Tajvana oziroma politika ene Kitajske ni spremenila.

Kitajska kritična do obiska Tajvana Nancy Pelosi