Mjanmarske oblasti so iz Rakajna pregnale na sto tisoče Rohingov. Foto: EPA
Mjanmarske oblasti so iz Rakajna pregnale na sto tisoče Rohingov. Foto: EPA

v svojem poročilu ugotavlja Amnesty International.

Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic je v poročilu zapisala, da je bil izveden najmanj en pokol v mjanmarski državi Rakajn, kjer se je v zadnjih letih razvnel etnični konflikt. Vojsko se obtožuje izvajanja pokolov pripadnikov pretežno muslimanske manjšine Rohinga v sicer večinsko budistični državi. Na stotisoče Rohingov je zbežalo v sosednji Bangladeš.

Novo poročilo Amnesty International pa ugotavlja, da so "brutalne" zločine nad civilisti izvajali tudi rohinški uporniki iz skupine ARSA, poroča britanski Independent.

Zaradi nasilja vlade z nasiljem nad hindujce
Potem ko je ARSA avgusta lani izvedla napade na vojaške postojanke, so vladne sile odgovorile z "nezakonito in močno nesorazmerno kampanjo nasilja, ki so jo zaznamovali poboji, posilstva, spolno nasilje, mučenje, požiganje vasi, taktike prisilnega stradanja in druge kršitve človekovih pravic," ugotavlja poročilo, ki poudarja, da so varnostne sile napadale vse Rohinge v Rakajnu.

Oboroženi uporniki pa so se odzvali z nasiljem na hindujce, pravi Amnesty. Kot piše v poročilu, so tako "usmrtili" nekaj hindujskih vaščanov, druge pa ugrabili. Preživeli so dejali, da so bili prisiljeni spreobrniti se v islam, če so želeli, da se jim prizanese.

ARSA sicer zanika, da je izvedla pokol.

Ni opravičila
Organizacija je mjanmarske oblasti že obtožila izvajanja zločinov nad Rohingi, s čimer so povzročile množičen beg teh ljudi v Bangladeš. A v Amnesty International poudarjajo, da "nikakršna grozodejstva ne morejo upravičiti pokolov, ugrabitev in drugih zlorab" zoper hindujske prebivalce.

V mednarodni nevladni organizaciji zato pozivajo h kaznovanju odgovornih, ki da je prav toliko pomembno kot kaznovanje "zločinov proti človečnosti", za katere so odgovorne mjanmarske varnostne sile.