Zaradi povezav s protivladnimi protesti sta bila aretirana dva vidna člana hongkoške opozicije. Na fotografiji je Ted Hui, ki so ga 22. maja letos takole odnesli s seje zakonodajnega sveta v Hongkongu. Foto: EPA
Zaradi povezav s protivladnimi protesti sta bila aretirana dva vidna člana hongkoške opozicije. Na fotografiji je Ted Hui, ki so ga 22. maja letos takole odnesli s seje zakonodajnega sveta v Hongkongu. Foto: EPA

Lama Cheuk-tinga in Teda Huia so aretirali zgodaj davi po racijah na njunih domovih. V okviru današnje policijske operacije, ki se osredotoča na proteste julija lani, so aretirali še 14 drugih ljudi, je povedal policijski vir. Na Lamovi strani na Facebooku so zapisali, da je bil aretiran zaradi "suma sodelovanja v izgredih 21. julija" lani.

Tistega dne je tolpa vladnih podpornikov v mestu Juen Long napadla Lama in več deset drugih prodemokratičnih protestnikov. Policija je na kraj prišla pozno, nato pa je nekaterim oboroženim napadalcem dovolila, da so odšli, spominja.

Med ranjenimi je bil tudi Lam, ki je dobil poškodbe na obrazu in bil zato hospitaliziran, napad pa je prenašal v živo po Facebooku. Policija je za zdaj aretirala 44 vpletenih v nasilje, sedem jih je bilo obtoženih netenja nemirov. Do danes še vedno ni jasno, zaradi česar je policija začela preganjati tudi Lama.

Lam je obtožen tudi "zarote za poškodovanje lastnine in oviranja pravosodja pred policijsko postajo v mestu Tuen Mun 6. julija lani", so še sporočili na njegovem Facebooku.

Iz Demokratične stranke so sporočili, da so v povezavi s protesti 6. julija lani prijeli tudi Huia. Njegov urad je objavil videoposnetek, na katerem policisti pravijo, da je aretiran zaradi poskusa oviranja pravosodja in dostopa do računalnika s kriminalnimi nameni.

Policija bo podrobnosti o aretacijah še danes predstavila na novinarski konferenci.

Aktivisti kritični do aretacij

Drugi prodemokratični aktivisti so bili kritični do aretacij. "To je popolnoma političen pregon," je dejal pravnik in član Demokratične stranke James To.

Junija lani so se v Hongkongu začeli množični prodemokratični protesti, ki so trajali sedem mesecev. Pogosto so bili nasilni. Policija je na njih aretirala več kot 9000 ljudi.

Kitajska je na proteste ostro odgovorila. Junija letos je Peking uvedel zakon o nacionalni varnosti za Hongkong. Ta prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem ter sodelovanje s tujimi silami. Od uveljavitve zakona 30. junija so aretirali že več deset ljudi.