Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot nizozemska državna televizija Nos navaja virologinjo Marion Koopmans, je na Nizozemskem znova zbolela starejša oseba z oslabljenim imunskim sistemom.

Da gre za ponovno okužbo, kot gre v primeru v Hongkongu, v Belgiji in na Nizozemskem, je treba dokazati z genetskim testiranjem virusa obakrat ob potrditvi okužbe, ki razkrije, ali se virus v obeh primerih razlikuje. Kot je še dejala Koopmansova, so strokovnjaki primere ponovne okužbe pričakovali. "Da se pojavi nekdo s ponovno okužbo, me ne skrbi. Treba je videti, ali bodo ti primeri pogosti," je dejala.

Sorodna novica Nova Zelandija podaljšala zaprtje; Hongkonžan okužen še drugič

Belgijski bolnik, ki se je znova okužil, je imel mile simptome, je še poročala televizija Nos, ki je navajala virologa Marca Van Ransta. Kot je še dejal ta, ponovna okužba ni dobra novica. Po njegovih pojasnilih primer ponovne okužbe kaže, da bolnik med prvim potekom bolezni ni razvil dovolj protiteles, da bi preprečila drugo okužbo z rahlo spremenjenim virusom. Kot je še dejal, ni jasno, ali so takšni primeri redki ali pa je več ljudi, ki bi se lahko znova okužili po šestih ali sedmih mesecih.

Beović: Gre za do neke mere pričakovano novico

V ponedeljek smo poročali, da so hongkonški znanstveniki dokazali, da se je bolnik, ki je ozdravel po covidu-19, že po štirih mesecih in pol znova okužil z novim koronavirusom. Kot je v ponedeljkovih Odmevih dejala vodja slovenske vladne skupine za covid-19 Bojana Beović, strokovnjaki v bistvu že ves čas čakajo na tovrstna poročila, saj jih skrbi kratkotrajna imunost po preboleli bolezni covid-19. Koronavirusi ‒ z izjemo virusa, ki je povzročal sars ‒ namreč praviloma ne puščajo dolgotrajne imunosti, je pojasnila. Gre torej za "do neke mere pričakovano", a vendarle "slabo novico", še posebej v trenutku, ko se pričakuje učinkovito cepivo, ki naj bi rešilo epidemijo, je dejala.

Odpornost proti koronavirusu le kratkotrajna?