Avstralski obrambni minister Christopher Pyne, avstralski premier Scott Morrison in francoska obrambna ministrica Florence Parly ob podpisu dogovora o strateškem sodelovanju. Foto: Reuters
Avstralski obrambni minister Christopher Pyne, avstralski premier Scott Morrison in francoska obrambna ministrica Florence Parly ob podpisu dogovora o strateškem sodelovanju. Foto: Reuters

Avstralska vlada se je za francosko podjetje z državno podporo odločila leta 2016, potem ko jo je francoska ponudba prepričala bolj kot japonska in nemška, končno sklenitev posla pa so potem zaradi poročanj o dvigu cene in zamiku proizvodnje zamaknili za tri leta.

Zdaj sta avstralska vlada in francosko podjetje podpisala dogovor o strateškem partnerstvu in s tem končala zastoj v poslu. "To pomeni, da smo zagotovili, da bomo na čelu razvoja, ko govorimo o najnovejših mornariških plovilih in orožju," je dejal avstralski premier Scott Morrison. 12 novih podmornic je v središču avstralskih načrtov o krepitvi svoje vojske za zaščito strateških in trgovinskih interesov v azijsko-pacifiški regiji.

Francoska obrambna ministrica Florence Parly, ki je z avstralskim kolegom podpisala pogodbo, je poudarila, da je bilo za sklenitev partnerstva potrebnega veliko zaupanja obeh strani. "Treba je veliko avstralskega zaupanja, da stavi na Francijo, in francoskega, da z Avstralijo deli znanja, ki so v osrčju naše suverenosti, strateške avtonomije in so rezultat ogromnih večdesetletnih vlaganj," je dejala.

Francoski konzorcij z državno podporo Naval Group je bil leta 2016 izbran za gradnjo ladjedelnice v avstralskem mestu Adelajda in 12 podmornic s konvencionalnim pogonom, zgrajenih po načrtih francoskih jedrskih podmornic razreda barracuda. Prva bo pripravljena po letu 2030, zadnja pa po letu 2040. Delovale bi lahko do 80. let tega stoletja. Na podlagi te "pogodbe stoletja", ki je temelj strateškega partnerstva, bo v Avstraliji nastalo okoli 2.800 novih delovnih mest, v Franciji pa se bo z gradnjo ukvarjalo 500 ljudi.