Prakash je bil ključen Avstralec, ki je deloval na Bližnjem vzhodu. Foto: YouTube
Prakash je bil ključen Avstralec, ki je deloval na Bližnjem vzhodu. Foto: YouTube

Minister za notranje zadeve Peter Dutton je ob tem Prakasha opisal kot "zelo nevarnega posameznika", poroča BBC.

Po navedbah obveščevalne službe je v Melbournu rojeni 27-letni Prakash novačil za Islamsko državo (IS) in spodbujal k terorističnim napadom v Avstraliji. Trenutno je v zaporu v Turčiji, kjer ga čaka sojenje zaradi s terorizmom povezanih obtožnic.

Julija je turško sodišče razsodilo proti izročitvi Prakasha Avstraliji, kjer bi mu sodili zaradi terorizma, saj ga obtožujejo članstva v teroristični organizaciji ter podpore in promocije IS-ja.

Po Duttonovih besedah je bil Prakash ključen pri IS-jevih ambicijah na Bližnjem vzhodu. "Če bi imel priložnost, bi Prakash škodil Avstralcem ali jih ubil, naša država pa je varnejši kraj, ker zdaj nima več avstralskega državljanstva," je povedal.

Leta 2016 je avstralska vlada Prakasha opisala kot "osrednjega Avstralca, ki sega z Bližnjega vzhoda v mreže Melbourna in Sydneyja".

Zbežal, ko je videl "pravi obraz" IS-ja

Lani je Prakash pred turškim sodiščem priznal, da je imel "nekaj zraven" pri terorističnih načrtih za Avstralijo, a da "ni 100-odstotno odgovoren". Ob tem je dejal, da je bil prisiljen v snemanje IS-jevih propagandnih videov in da je pobegnil iz skupine, ko je videl njen "pravi obraz".

Prakash je leta 2013 iz Avstralije odpotoval v Sirijo in prevzel ime Abu Khaled Al Cambodi. Po svojem očetu ima Prakash dvojno državljanstvo, avstralsko in fidžijsko.

Po avstralski zakonodaji se dvojnim državljanom lahko odvzame državljanstvo, če so osumljeni ali obsojeni terorizma.

Prakash je tako že 12. dvojni državljan, ki mu je Avstralija odvzela državljanstvo.