Avstralsko vrhovno sodišče je priznalo pomen povezav aboriginov, rojenih v tujini, s tradicionalnimi družbami v Avstraliji. Foto: Reuters
Avstralsko vrhovno sodišče je priznalo pomen povezav aboriginov, rojenih v tujini, s tradicionalnimi družbami v Avstraliji. Foto: Reuters

Sodišče je s štirimi glasovi proti trem razsodilo, da aborigini (staroselski prebivalci) z zadostnimi povezavami s tradicionalnimi družbami ne morejo biti tujci, kar jim daje poseben status v okviru avstralskega ustavnega prava, poroča britanski Guardian.

Sodišče je presojalo v primeru Thomsa, rojenega na Novi Zelandiji, ki je bil 500 dni zaprt v centru za tujce. Po odločitvi sodišča so ga oblasti že izpustile na prostost.

V primeru drugega pritožnika, Daniela Lova, pa se sodišče ni moglo odločiti, ali gre za Avstralca aborigina, zato bo potrebno novo zaslišanje, da bi ugotovili, ali ga pleme Kamilaroi sprejema kot člana.

Njuna odvetnica Claire Gibbs je dejala, da je prepričana, da bodo tudi za Lova, rojenega na Papui Novi Gvineji, ki je bil iz centra za tujce izpuščen septembra 2018, ugotovili, da ni tujec, oba pa naj bi od države zahtevala odškodnino. Tako Thoms kot Love imata po enega starša aborigina.

Oba sta bila obsojena za kaznivo dejanje in sta odslužila zaporni kazni. Po koncu kazni sta jima bila preklicana vizuma, zato so ju odpeljali v center za pridržanje tujcev v Brisbanu, nato pa naj bi ju izgnali iz države.

Njuna odvetniška ekipa je trdila, da avstralska vlada ne more izgnati aboriginov, sodišče pa jim je pritrdilo in ustvarilo novo kategorijo ljudi, "tistih, ki pripadajo", ljudi, ki niso ne tujci ne državljani.