Na Novi Zelandiji želijo doseči konec kajenja. Foto: EPA
Na Novi Zelandiji želijo doseči konec kajenja. Foto: EPA

Med predlogi je postopno večanje potrebne starosti za kajenje, kar bi lahko potem razširili na prepoved prodaje cigaret in tobačnih izdelkov vsem, rojenim po letu 2004, s čimer bi praktično prepovedali kajenje za tisto generacijo, poroča britanski Guardian.

Oblasti razmišljajo tudi o precejšnjem zmanjšanju dovoljene količine nikotina v tobačnih izdelkih, prepovedi filtrov, določitvi najnižje cene tobaka in omejitvi lokacij, kjer se lahko prodajajo cigarete in tobak.

"Potrebujemo nov pristop," je dejala Ayesha Verrall z ministrstva za zdravje. Po njenih besedah vsako leto zaradi tobaka umre okoli 4500 ljudi na Novi Zelandiji, zato potrebujejo hitrejši napredek na tem področju.

Predlog so pozdravile številne organizacije na področju javnega zdravja. Lucy Elwood iz društva proti raku je opozorila, da je število prodajalcev tobaka štirikrat večje v revnejših soseskah, kjer je stopnja kajenja najvišja. Dodala je, da morajo zaščititi prihodnje generacije pred škodljivostjo tobaka, ki je po njenih besedah "najškodljivejši potrošniški proizvod v zgodovini", zato ga morajo izkoreniniti.

Shane Kawenata Bradbrook je medtem dejala, da je tobačna industrija predolgo delala za to, da naredi domorodne prebivalce odvisne od tobaka, pri čemer jim jemlje denar, dokler jih ne pokopljejo. Ravno med domorodnimi prebivalci je stopnja kajenja najvišja.

Tudi profesor javnega zdravja na Univerzi za tehnologijo v Aucklandu El-Shadan Tautolo je načrt označil za "prelomno točko".

Predlog pa je naletel tudi na kritike zaradi nenamernih posledic. Povzročil naj bi namreč lahko propad lastnikov majhnih trgovin, omenja se možnost razširitve črnega trga za tobak. To je priznala tudi vlada, ki je priznala, da se v državo v zadnjih letih tihotapi vse več tobačnih izdelkov, v kar so vključene skupine organiziranega kriminala.

Na Novi Zelandiji vsakodnevno kadi okoli pol milijona ljudi, četrtino smrti zaradi raka pa povzroča ravno kajenje. To najbolj prizadene pripadnike domorodnega ljudstva Maori.